JOVANOVIĆ VS. SINDIKATI

'Školska godina iznenadila je Ministarstvo kao snijeg zimsku službu'

02.09.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je sve spremno za prvi dan nove školske godine. Iz škole u Pućišćima na Braču poželio učenicima i svima koji rade u školstvu godinu bez poteškoća istaknuvši pritom važnost obrazovanja i osobito škola na otocima. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je da je 'istina pomalo drugačija' od onoga što tvrdi ministar

'Došli smo na Brač poslati poruku koliko je važno školstvo na otocima, jer od ukupno oko 330.000 učenika u osnovnim školama u Hrvatskoj, njih 7.195 je na otocima', rekao je Jovanović.

Ove godine na otocima je u osnovne škole upisano 75 djece manje nego prošle godine, a u cijeloj Hrvatskoj gotovo 5.000 djece manje, rekao je. 'U zadnjih deset godina u hrvatskim je školama 60.000 učenika manje pa je to jedan od problema koji je za hrvatsko društvo vrlo značajan', upozorio je Jovanović.

'Danas na Braču bih poručio svim učenicima u Hrvatskoj, posebice prvašićima te učiteljima, nastavnicima, ravnateljima, stručnim suradnicima i svima zaposlenim u školstvu i roditeljima da je pred nama još jedna školska godina i da želim da nam ta školska godina protekne bez problema', istaknuo je ministar Jovanović.

Što više radimo i učenici će iz naših škola izaći sa znanjem, vrijednostima, vještinama i kompetencijama koje će im biti jamstvo da mogu dobiti kvalitetan posao ili se upisati fakultet koji žele, rekao je. Znanje je moć i želim da naši učenici budu što moćniji, kazao je. Školstvo je za hrvatsku Vladu na prvom mjestu, rekao je i podsjetio kako je premijer Zoran Milanović rekao da će se, kada bude više novaca u proračunu, on najprije usmjeravati u prosvjetu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec
ustvrdio je da je, unatoč tvrdnjama ministra Željka Jovanovića kako je sve spremno za početak nove školske godine, 'istina pomalo drugačija' najavivši da ni ova školska godina neće proći bez industrijskih akcija jer se pritisak na smanjenje prava zaposlenih u srednjoškolskom sustavu nastavlja.

'Izgleda da je početak školske godine iznenadio Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju. Naime danas, prvog dana nastave mnogi učenici još ne znaju u koju su školu i koji program upisani', ističe se u današnjem priopćenju NSZSŠH-a.

Napominje se da se problem formiranja razrednih odjela u programima za koje nije bilo dovoljnog interesa učenika počeo rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine, iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će to biti upitno.

Mihalinec podsjeća da su iz Sindikata upozoravali MZOS kako samo uvođenje e-upisa neće riješiti upisne probleme, poglavito što, ističe, nisu uvaženi prijedlozi struke pri donošenju kriterija za upise.

Vezano uz provođenje drugog roka državne mature prema novom Pravilniku, istaknuo je da su rokovi izmijenjeni u posljednjem trenutku na način da se ispiti državne mature održavaju istovremeno kada i redovna nastava, što će, upozorio je, dodatno pojačati stanje nereda u školama.

'Umjesto da se, kako zdravi razum nalaže, drugi rok državne mature održava u svakoj županiji u jednoj školi za sve učenike iz te županije, velik broj škola zbog jednog ili nekoliko učenika neće biti u mogućnosti normalno započeti školsku godinu', ističe Mihalinec.

Sumnja u tvrdnju ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da je sve spremno za normalno provođenje zdravstvenog, kao i građanskog odgoja, a šokantnom je ocijenio i ministrovu odluku da se organizira nastava kod kuće za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole zbog neprihvatljiva ponašanja.

'Možemo li to očekivati i u drugim slučajevima? Hoćemo li i mi održavati nastavu po kućama?' pita Mihalinec ističući da postoje mnoga rješenja koje nudi struka, no da je 'očito stav MZOS-a da se mišljenje struke ne uvažava'.

'Kako se pritisak na smanjenje prava zaposlenih u srednjoškolskom sustavu nastavlja, ni ova školska godina neće proći bez industrijskih akcija', upozorava u priopćenju Mihalinec.