NOVI INCIDENT

Skinut dvojezični natpis s općine u Krnjaku

18.09.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelji sinoć su skinuli dvojezični natpis sa zgrade općinske uprave u Krnjaku, mjesta u Karlovačkoj županiji. Srpski demokratski forum osudio je ovaj vandalski čin te upozorio na eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelijevaju iz istočne Slavonije, a vezani su za uspostavu demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina

Ploča je nestala jučer u večernjim satima, a medije je s incidentom upoznao manjinski karlovački dožupan Siniša Ljubojević (SDSS), koji je za danas u podne najavio tiskovnu konferenciju. Policija je u jutrošnjem redovitom priopćenju potvrdila kako je natpis skinut sinoć oko 22 sata, dok će s očevidom početi tek tijekom prijepodneva, piše Novi list

Ovo nije prvi sličan incident u posljednje vrijeme u Krnjaku u kojem po zadnjem popisu 68 posto stanovništva sačinjavaju Srbi. U svibnju ove godine u općinsku zgradu provalila je skupina navijača Hajduka koji su kroz Krnjak prolazili na putu za Zagreb, te s nje skinuli zastavu srpske nacionalne manjine.


Novi međunacionalni incident zabilježen je prije tjedan dana na nogometnoj utakmici niželigaša NK Petrove Gore iz Vojnića i NK Krnjaka. Navijači vojnićkog kluba na tribinama su postavili transparent zahvale jednom od igrača na ćiriličnom pismu, što je, pak, zasmetalo igračima Krnjaka za koji uglavnom igraju doseljeni Hrvati iz BiH. Krnjačani su napustili teren, a utakmica je prekinuta u 50. minuti.
Da potonja priča bude apsurdnija, u Vojniću gdje je osvanuo ćirilični transparent na vlasti je HDZ, a u Krnjaku, čiji su igrači napustili teren, vlada SDSS.

SDF upozorava na eskalaciju međunacionalnih tenzija

Srpski demokratski forum (SDF) najoštrije je danas osudio vandalski čin koji se noćas dogodio u općini Krnjak, gdje su nepoznate osobe skinule dvojezične ploče sa zgrade općine.

‘Upozoravamo na eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelijevaju iz istočne Slavonije, a vezani su za uspostavu demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina’, stoji u priopćenju SDF-a koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Veljko Džakula.

Ta nevladina organizacija ocjenjuje da su dvojezične ploče koje su se na zgradi općine Krnjak nalazile već dugi niz godina zapravo simbol suživota i dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa Hrvata i Srba na tom području. Njihovo nasilno skidanje pod okriljem noći, drži SDF, predstavlja atak mržnje prema srpskoj manjini i čin podrivanja ustavno-pravnog poretka i udar na dosegnute demokratske vrijednosti pomirenja, prosperiteta, vladavine prava i svekolikog razvoja.

Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nisu problem samo onih jedinica lokalne samouprave u kojima se ovaj manjinski standard može i treba implementirati, već postaju ispit demokratske zrelosti Republike Hrvatske te ispit iz tolerancije i uvažavanja za cjelokupno hrvatsko društvo, ističe SDF.

Zbog toga, Srpski demokratski forum apelira na smirivanje međunacionalnih tenzija koje su potpuno nepotrebno i neutemeljeno izazvane te poziva nadležna državna tijela na odlučnu akciju protiv vandalizma i šovinizma koji pod krinkom protivljenja ćirilici prijete demokratskim stečevinama hrvatskog društva i razvoju Hrvatske kao moderne europske države koja provodi vlastite zakone te štiti i promiče ljudska prava i prava nacionalnih manjina.