nezavisna kandidatkinja

Škare Ožbolt: Obnova Zagreba je naš prioritet

07.05.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt poručila je u petak da će odmah po preuzimanju dužnosti krenuti u obnovu grada koja će joj biti prioritet

"Nakon više od godine dana, obnova oštećenih objekata od potresa u Zagrebu još nije krenula. Na dan 4. svibnja podaci pokazuju da u Zagrebu ima preko 1000 zgrada koje nisu do sada pregledane", rekla je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare koju je održala s poznatim pjevačem Dragom Diklićem.

Upitala je obnašateljicu dužnosti gradonačelnice Zagreba i protukandidatkinju Jelenu Pavičić Vukičević zašto Grad nije nešto poduzeo, angažirao stručnjake i pregledao te objekte.

"Zagreb ima 2260 pregledanih zgrada koje nisu niti jednom pregledane, a 2037 zgrada koje su jednom pregledane, ali su nakon novog potresa ponovno oštećene i zahtijevaju dodatni pregled", istaknula je.

Škare Ožbolt je upozorila da Zagreb ima najmanje predanih zahtjeva na broj uporabljivih i privremeno uporabljivih zgrada, da je oštećeno 6719 zgrada, a predano svega 1464 zahtjeva što, poručila je, samo pokazuje koliko je briga gradsku upravu za Zagreb. "Mi ćemo odmah krenuti u obnovu i ona će nam biti prioritet“, istaknula je.

Arhitektica Gordana Domić kazala je da se grad, ako će obnova javnih objekata teći tempom obnove Umjetničkog paviljona koji se obnavljao 10 godina s 22 milijuna kuna, neće nikada obnoviti.

Pozvala je na hitnu sanaciju vibracija tramvaja, gradnju garaža i umrežavanje biciklističkih staze, pri čemu komunalna infrastruktura treba temeljitu reviziju i modernije, efikasnije mjere. "Podzemni spremnici za smeće, pametni šahtovi, kvartovski parkinzi i mnoge druge ideje je lako provesti, a one će učiniti Zagreb ljepšim i boljim gradom“, poručila je Domić.

Drago Diklić smatra kako jedan čovjek ne može voditi Zagreb kao što je to bilo do sada, pa će Škare Ožbolt oko sebe okupiti tim koji će ga voditi stručno, a njegova uloga u timu bit će predlaganje promjena kako bi se gradu vratile izvorne vrijednosti.