zakon ga ne sprečava

Dijeli optužnicu s bivšim ministrom, a lovi novi mandat u Nerežišćima: Je li Svemir Obilinović Kuščević nakon Kuščevića?

07.05.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Zanimljivi će biti ovi lokalni izbori u Općini Nerežišća na Braču, koju je proslavio bivši HDZ-ov ministar i od jučer Uskokov optuženik Lovro Kuščević. Naime u toj općini tek su dvojica kandidata za mjesto općinskog načelnika, na kojem je ranije u nekoliko mandata bio sam Kuščević. Nema kandidata ni SDP-a ni HDZ-a. Općinski načelnik opet želi biti Svemir Obilinović, također optužen u Uskokovoj optužnici o Kuščeviću. Prijavio se na izbore kao kandidat grupe birača. Jedina konkurencija mu je 73-godišnji Frane Beroš na listi platforme Akcija mladih i Alternative 101, koju je pokrenuo Hamed Bangoura

Svemira Obilinovića, aktualnog načelnika Općine Nerežišća, Uskokova optužnica, u kojoj je šestookrivljeni, zatekla je u jeku predizborne kampanje. Liste su predane, kandidati poznati, a izbori su za nešto više od tjedan dana.

A lista kandidata za Nerežišća, općinu u središtu otoka Brača koja je postala poznata upravo zbog bivšeg ministra Kuščevića i koja broji nešto manje od 1000 duša, nije dugačka.

Zanimljivo, na njoj nema kandidata najjačih stranaka. Nema u Nerežišćima tako ni HDZ-a ni SDP-a. O drugim parlamentarnim strankama da ne govorimo.

Jedini kandidati za mjesto načelnika općine su Frane Beroš i Svemir Obilinović. Frane Beroš 73-godišnji je kandidat platforme Alternativa 101, koju je osnovao Hamed Bangoura, i Akcije mladih. Beroš je ranije bio općinski vijećnik.

Kandidati za Nerežišće by Tportal.hr on Scribd

Suparnik mu je spomenuti Svemir Obilinović, kandidat grupe birača. Na izbore za općinskog načelnika ne ide Lovro Kuščević iako je krajem prošle godine, unatoč istrazi, dobio povjerenje HDZ-ovaca u Nerežišćima te je jednoglasno izabran za predsjednika općinske organizacije te stranke.

No da se Kuščević i kandidirao, jučerašnja optužnica u tome ga ne bi mogla spriječiti, kao što ne utječe ni na kandidaturu Obilinovića, također optuženog za malverzacije zemljištima i njihovom prenamjenom na Braču.

Zakon je jasan

Zakon o lokalnim izborima je jasan. Nema prepreke za kandidaturu ako postoji optužnica. Jedina pravosudna zapreka u obnašanju funkcije na lokalnoj razini pravomoćna je presuda na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili ako je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, osim ako je kazneno djelo počinjeno iz nehaja.

Ako se to dogodi Obilinoviću i ako dobije još jedan mandat, tek će onda prestati biti općinski načelnik.

Naime, iako je nedavno izmijenjen Zakon o lokalnim izborima, pa nam je novost to da se ne mogu kandidirati i obnašati dužnost osobe s pravomoćnom presudom osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci, činjenica da je netko optužen ne utječe na kandidaturu i mogući novi izbor za čelnika jedinice lokalne samouprave.

Tako Obilinović ima novu šansu za mandat načelnika koji je obnašao posljednje četiri godine, otkako se Kuščević, koji je vodio općinu u čak tri mandata, 2016. vinuo u visoku politiku i postao ministar.

  • +14
Lovro Kuščević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je na prošlim lokalnim izborima Obilinović bio kandidat HDZ-a, u njegovoj imovinskoj kartici stoji da on nije član nijedne stranke te na ove izbore ide kao kandidat grupe birača.

Kandidati za Nerežišće 2017. by Tportal.hr on Scribd

No da je Obilinović zapravo produžena ruka Kuščevića, vidi se iz činjenice da je u vrijeme Kuščevićeva mandata u općini bio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela. Na toj je funkciji i počinio djela koja mu se stavljaju na teret u Uskokovoj optužnici.

A u dijelu optužnice u kojoj se spominje Obilinović stoji: 'Kuščevića se tereti da je s petookrivljenim Jakšom Goićem, predsjednikom Općinskog vijeća, i šestookrivljenim pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Općine, a to je Obilinović, od prosinca 2015. do veljače 2016. godine, u Nerežišćima i Supetru, dogovorio da mu omoguće povećanje vrijednosti njegove nekretnine kroz prenamjenu gospodarskih građevina-štala u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, izmjenom Plana protivno Zakonu o prostornom uređenju kroz navodni ispravak istog, a izbjegavanjem propisane procedure i pribavljanja svih potrebnih suglasnosti.'

Nema namjeru povući kandidaturu

Komentar smo tražili i od Obilinovića, no do zaključenja teksta nije nam se javio. Jučer je pak za Index.hr kratko poručio da nakon podizanja optužnice nema namjeru povući svoju kandidaturu i da je dobar s Lovrom Kuščevićem.

Osim toga, 2017., kada je išao na izbore, iz izvješća o donacijama objavljenih na stranicama HDZ-a vidljivo je da je Obilinović dobio 2011 kuna donacija. Deset si je uplatio sam, a 2001 kunu dao mu je Kuščević.

Ovaj dvojac ostao je neraskidiv i nakon što je Kuščević zbog svojih afera dospio na naslovnice medija. Obilinović je tako u ime Općine Nerežišća poslao priopćenje u kojem brani Kuščevića razapetog po naslovnicama.

'S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova)', stoji u njegovu obraćanju iz lipnja 2019. godine.

'Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo vas da posjetite Nerežišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno', zaključio je među ostalim.

Ima vrijedno građevinsko zemljište u uvali do koje je Kuščević izgradio cestu

Obilinović u imovinskoj kartici navodi da kao općinski načelnik zarađuje nešto više od 10.000 kuna mjesečno dok mu supruga radi u dječjem vrtiću u Supetru za oko 3000 kuna mjesečno. Supružnici imaju dva kredita i za njih mjesečno ukupno izdvajaju 730 eura. Imaju stan u Nerežišćima od 72 kvadrata, procijenjen na 592 tisuće kuna.

No znatno skuplje od stana je građevinsko zemljište od 508 kvadrata u idiličnoj uvali Vela Farska, procijenjeno na 888.000 kuna. Obilinović je naveo da je ta parcela kupljena 'na neki drugi način, kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, novčanom pozajmicom, štednjom u stambenoj štedionici'.

Nova cesta do ove uvale nedavno je izgrađena, a riječ je o projektu koji je snažno zagovarao Kuščević dok je bio načelnik Općine Nerežišća. U ovoj, jedinoj verziji imovinske kartice iz 2017. naveo je da se 'građevinsko zemljište odnosi na zemljište s pravomoćnom građevinskom dozvolom, prijavom početka građenja, plaćenim komunalijama i izvršenim iskopima'. Je li u međuvremenu sagradio nešto u uvali, nije poznato.

Od pokretnina je Obilinović prijavio tek da ima automobil iz 2012. vrijedan 80.000 kuna. Osim toga, posjeduje 110 dionica HT-a, dionicu Atlantic grupe te udio u fondu ZB aktiv Zagrebačke banke vrijedan 41.151,70 kuna. Obilinović na štednji ima 450.000 kuna stečenih prodajom imovine dok mu je supruga uštedjela 5000 eura putem stambene štedionice.

Svemir Obilinović imovinska kartica by Tportal.hr on Scribd