GRANIĆ O NEDIPLOMATSKOM PONAŠANJU

Skandalozno ponašanje izblamiralo Jeremića

23.11.2012 u 08:23

Bionic
Reading

Bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji lobista Mate Granić ocijenio je kako Vuk Jeremić, srpski ministar vanjskih poslova i predsjednik Glavne skupštine UN-a svakim danom sve više gubi kredibilitet

Granić je za Dnevnik 3 HTV-a rekao kako je Jeremićevo prepucavanje Twittera s Gotovininim odvjetnikom Lukom Mišetićem 'diplomatski skandalozno i neprimjereno njegovoj ulozi'. Usto dodaje, kako za takvo ponašanje nisu predviđene sankcije, no kako upuštanje u takve rasprave preko društvene mreže govori nešto o njemu kao osobi te kako je time 'pao stepenicu niže u očima svih ozbiljnih diplomata'.

Hrvatska, smatra Granić, treba o incidentu Jeremića obavijestiti glavnog tajnika UN-a te to naglasiti kada se bude raspravljalo o Haškom sudu.


Smatra kako Srbija još nije preživjela katarzu te kako je povijesna činjenica da su izgubili četiri rata, u Sloveniji, Hrvatskoj BiH i na Kosovu. Što se tiče najava novih istraga vezanih za razdoblje nakon 'Oluje' koje stižu iz Srbije, Granić kaže kako je hrvatsko Državno odvjetništvo napravilo odličan potez zatraživši od Haškog suda svu dokumentaciju. Iako je Srbija tražila isto, smatra kako će ti materijali ipak završiti kod nas. 'Tu nema dileme, mi u međunarodnoj zajednici uživamo veći ugled i to će prioritetno ići Hrvatskoj', dodao je.

Ne isključuje kako bi se 'slučaj Purda' mogao ponovno dogoditi, no kako tu svoju ulogu treba odigrati hrvatska diplomacija. Zaključuje kako nakon pada i pokolja u Srebrenice Bošnjacima nije pomogla međunarodna zajednica, već Hrvatska zajedno s Armijom BiH i HVO-om.