INSCENIRANA SMRT

Skakač s trajekta kod Zadra pronađen u Austriji

Bionic
Reading

Austrijski državljanin Helmut Breit (67) koji je nestao u zadarskom kanalu 25. rujna prošle godine nakon što se oko 23.40 sati bacio u more s trajekta Jazine koji je plovio na redovitoj liniji Preko-Zadar, pronađen je živ i zdrav u Austriji

Prema nepotvrđenim ali pouzdanim informacijama iz policijskih krugova, Britt se već neko vrijeme nalazi u austrijskom zatvoru gdje služi kaznu, te se zasad pretpostavlja da je svoju smrt namjerno iscenirao kako bi izbjegao odlazak u zatvor, piše Slobodna Dalmacija

Kako iz policije još ne žele ništa službeno potvrditi, zasad se još ne zna zbog kojeg je kaznenog djela Breit gonjen.

Sa ruksakom na leđima Breit se sam ukrcao na trajekt u Preku u 23.30 sati, da bi samo 15 minuta kasnije jedan očevidac prijavio zapovjedniku broda da je u more skočila starija muška osoba nakon čega je trajekt prekinuo putovanje i započeo potragu.

Odmah je obaviještena Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru nakon čega su u potrazi za austrijskim državljaninom danima sudjelovala plovila Lučke kapetanije Zadar i pomorske policije, a u potragu se naknadno uključio i helikopter Obalne straže, te se čak koristila termovizijska kamera.

Na trajektu je pronađen samo ostavljeni ruksak s dokumentima te potvrde hotela "Joso" u Sukošanu, gdje je Helmut Breit odsjeo nakon čega je plativši sobu samo za jednu noć otišao u Preko, te se na povratku bacio u more.

Iako su policijski službenici i djelatnici Lučke kapetanije s ophodnim brodovima nakon dojave o nestalom Austrijancu pretražili čitavo područje između Zadra i Preka, potraga danima nije davala rezultate, nakon čega se odustalo od traženja.