SPREMA SE PROSVJED PODRŠKE

Makedonci u šoku: Poznati pop pjevač uhićen jer je zapalio ulaz u bugarski kulturni centar nazvan po suradniku Ante Pavelića

08.06.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Javnost u Sjevernoj Makedoniji šokirala je informacija da je popularni pjevač Lambe Alabakovski priveden zbog podmetanja požara u bugarskom kulturnom centru u Bitoli, nazvanom po dugogodišnjem čelniku revolucionarne organizacije VMRO i kontroverznoj povijesnoj figuri koju Makedonci smatraju kolaboracionistom s fašistima, Ivanu Vanču Mihajlovu

Požar je podmetnut u subotu ujutro, uoči radnog sastanka makedonskog ministra vanjskih poslova Bujara Osmanija i njegove bugarske kolegice Teodore Gencovske u prostorijama kulturnog centra.

Makedonski portal sdk.mk, pozivajući se na policiju, javlja da su 34-godišnjem Alabakovskom oduzete tenisice, odjeća, ali i bicikl kojim je stigao na poprište kaznenog djela te se s njega udaljio nakon što je iz plastičnog kanistra izlio benzin i zapalio ulaz u kulturni centar.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski potvrdio je da je Alabakovski priznao zločin, ustvrdivši kako su 'svi jednaki pred zakonom', dok je bugarski premijer Kiril Petrov izrazio zadovoljstvo zbog uhićenja Alabakovskog, nazvavši ga 'piromanom'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sitel

Parlamentarna stranka Ljevica za večeras u 18 sati pred policijskom upravom u Bitoli zakazala je prosvjed u znak podrške Alabakovskom pod nazivom 'I ja sam Lambe', opravdavajući, kako su naveli, 'poriv da izrazi svoj revolt zbog situacije u kojoj se nalazi makedonski narod'.

Pjevaču je određen istražni zatvor od osam dana, uz obrazloženje da postoji opasnost od bijega, posebice s obzirom na to da ima dvojno, makedonsko i američko, državljanstvo te da je donedavno živio u SAD-u.

Nastup Alabakovskog na makedonskom izboru za Eurosong 2008., s pjesmom 'Zemljo moja' Izvor: Društvene mreže / Autor: TDhomeentertainment

Inače, Alabakovski je razmjerno popularan pjevač na makedonskoj pop sceni. Karijeru je započeo u sklopu talent showa 'Potraga za zvijezdom', a tijekom dvijetisućitih tri je puta sudjelovao na makedonskom izboru za Eurosong i sva tri puta završio treći.

Podsjetimo, Bugarska i Sjeverna Makedonija već su dvije godine u sporu oko pristupanja bivše jugoslavenske republike Europskoj uniji, što Bugarska blokira tvrdeći da Sjeverna Makedonija ne poštuje prava bugarske nacionalne manjine u toj zemlji. Ovaj sukob proteklih se mjeseci prelama upravo preko bugarskog kulturnog centra 'Vančo Mihajlov' u Bitoli, a koji je od otvorenja sredinom travnja poprište snažnih kontroverzi u makedonskoj javnosti.

Bugarski premijer Kiril Petrov i potpredsjednica Iliana Jotova na otvorenju bugarskog kulturnog centra Ivan Vančo Mihajlov u Bitoli Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Dio javnosti smatra da je njegovo otvorenje vladin ustupak Bugarskoj koji vrijeđa dostojanstvo makedonskog naroda. Spornim smatraju činjenicu da je kulturni centar nazvan po kontroverznoj povijesnoj figuri, pripadniku revolucionarne organizacije VMRO koji je tridesetih godina prošlog stoljeća surađivao i s Antom Pavelićem, posebice na atentatu na jugoslavenskog kralja Aleksandra, a veći dio svog djelovanja posvetio terorističkom djelovanju, ubojstvima makedonskih intelektualaca i javnih osoba te suradnji s fašistima.

Neobičan čin popularnog pjevača najnovija je epizoda otpora bugarskom političkom pritisku na Sjevernu Makedoniju, prema kojemu se politički establišment u toj zemlji zasad ponaša izrazito benevolentno, izbjegavajući izravan odgovor na pitanje kako je moguće da članica EU-a u njihovoj zemlji otvara kulturni centar nazvan po osobi koju veći dio javnosti u toj zemlji smatra fašističkim kolaboracionistom.