porasle su tenzije

Sjeverna Koreja prijeti: 'Temeljito ćemo uništiti J. Koreju, kao i SAD'

22.05.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Rasplamsavaju se napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, a to bi prije ili kasnije moglo dovesti do sukoba

Iako nema naznaka da dolazi rat širokih razmjera, provokacija Sjeverne Koreje mogla bi potaknuti odmazdu južnokorejskog predsjednika, kaže stručnjak.

'Teško je predvidjeti pravu prirodu bilo koje nadolazeće sjevernokorejske krize', napisala je Sue Mi Terry, viša suradnica za korejske studije pri Vijeću za vanjske odnose, u članku za Foreign Affairs prošli tjedan, navodeći da bi u najmanju ruku trebalo očekivati 'nesmrtonosne provokacije', poput kibernetičkih napada na vladine i obrambene institucije, prenosi Business Insider.

S druge strane, Sjeverna Koreja mogla bi provesti dodatna testiranja svoje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-18 na kruto gorivo ili taktičkog nuklearnog oružja, a možda i ići dalje od 'zveckanja oružjem', kako je opisala Terry, lansirajući 'stvarni, iako ograničen, vojni napad na Južnu Koreju', sličan incidentima iz 2010., kada je granatirala Yeonpyeong i potopila brod južnokorejske mornarice, ubivši 46 članova posade.

Sjeverna Koreja ima mnogo razloga za provociranje. Mogla bi zadobiti međunarodnu pozornost ili zabiti klin u savez SAD-a i Južne Koreje; neke provokacije izgledaju kao prkos američko-južnokorejskim vojnim vježbama, naprimjer.

Takve napetosti između Sjeverne i Južne Koreje mogle bi brzo prerasti u širi sukob. Predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol zauzeo je oštriji stav prema sjevernom susjedu od svog izbora prije dvije godine, jačajući veze sa SAD-om i Japanom, uz veliko negodovanje Pjongjanga.

Yoon je obećao da će snažno odgovoriti na svaki napad Sjeverne Koreje. Kako bi to izgledalo, ostaje nejasno, ali postavlja pozornicu za rastući pritisak.

Glavni neprijatelj

Značajan pomak dogodio se ove godine, kada je Sjeverna Koreja proglasila Seul 'glavnim neprijateljem' i zaprijetila da će ga 'temeljito uništiti', kao i SAD, ako bude isprovocirana. Iako se to može činiti samo kao borbene riječi, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un proveo je veliku promjenu uklanjajući svaki cilj ujedinjenja dviju Koreja iz vladine politike.

To je uključivalo javno rušenje spomenika Trima poveljama za nacionalno ujedinjenje, a koji je sagradio njegov otac Kim Jong-il kao simbol mirnog korejskog ujedinjenja. Vladini uredi, dokumenti, web stranice i planovi za ponovno ujedinjenje također su nestali. Taj je potez bio alarmantan i vjerojatno djelomično pod utjecajem Yoonove administracije nakon što je zauzela tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji od prethodnog predsjednika Moon Jae-ina.

Ta su veća pitanja u igri osobito tijekom velike izborne godine za SAD. Južna Koreja također je u travnju održala izbore, na kojima je Yoonova stranka doživjela poraz; njegova unutarnja politika često je nailazila na jaku opoziciju.

U nedavnoj epizodi emisije 'The Capital Cable' Centra za strateške i međunarodne studije, fokusiranoj na budućnost sjevernokorejske politike, Terry je govorila o potencijalu provokacije koja dolazi prije američkih izbora, pozivajući se na istraživanje CSIS-a iz ove godine koje otkriva da je Sjeverna Koreja organizirala više od četiri puta više testiranja oružja u godinama izbora u SAD-u nego u drugim godinama.

Komentirajući analize, čiji su autori Victor Cha, viši potpredsjednik za Aziju i Koreju i predsjedajući u CSIS-u, te Andy Lim, suradnik predsjedajućeg CSIS-a za Koreju, rekla je: 'Sjeverna Koreja pokazuje tendenciju pojačavanja provokacija tijekom izbornih godina u SAD-u. Dok je diplomacija mogla spriječiti dio nasilja, Kim Jong-un odbio je sve pozive Bidenove administracije da se sastane, a režim je umjesto toga više nego udvostručio broj testova od 2021. u usporedbi s razdobljem prethodne američke administracije.'

O čemu Kim razmišlja

Izbori, koji bi trebali biti revanš između predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, mogli bi biti značajni za Sjevernu Koreju, ali to ne znači da su jedina stvar o kojoj Kim razmišlja.

Stvari su sada sasvim drugačije nego što su bile prije četiri godine. Budući da su razgovori u Hanoju s Trumpom propali 2019., a pandemija covida dodatno je izolirala takozvano Pustinjačko kraljevstvo, Kim je napravio veliki korak unazad od angažmana sa SAD-om okrenuvši se tradicionalnim saveznicima zemlje, Rusiji i Kini.

Allison Hooker, bivša zamjenica pomoćnika predsjednika i viša direktorica za Aziju u Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekla je za 'The Capital Cable' da se mnogo toga događa na globalnoj sceni što Sjeverna Koreja može iskoristiti za svoju korist, uključujući rat u Ukrajini, za koji je Rusiji dostavila oružje, te napetosti između Kine i Tajvana.

I kod kuće se puno toga događa, uključujući testiranje projektila i oružja te sjevernokorejski nuklearni program. Hooker je rekla da je Kim naporno radio na tim područjima i da bi se uskoro mogao ponovno uključiti u vanjsku politiku sa SAD-om i Južnom Korejom.

'Smisao je ponovno se uključiti s pozicije velike snage', rekla je.

sve osim nogometa