šire se fotografije

Sjeverna Koreja Južnoj poslala 150 balona s fekalijama, baterijama i ostalim smećem

29.05.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispustila je 150 balona s propagandnim lecima i smećem u Južnu Koreju. Tamošnje vlasti upozorile su stanovnike da ostanu u svojim kućama

Baloni koje je Sjeverna Koreja pustila u Južnu Koreju pronađeni su u osam od devet provincija, javlja BBC. Trenutačno se provodi njihova analiza.

I Sjeverna i Južna Koreja koriste balone u svojim propagandnim kampanjama još od Korejskog rata 1950-ih. Najnoviji incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će 'uzvratiti' zbog 'čestog razbacivanja letaka i drugog smeća' u pograničnim područjima na jugu, za što je okrivila aktiviste.

'Gomila otpada i prljavštine uskoro će biti razbacana po Južnoj Koreji i izravno će iskusiti koliko je truda potrebno za njihovo uklanjanje', rekao je u nedjelju sjevernokorejski zamjenik ministra obrane Kim Kang-iI.

Stanovnike koji žive sjeverno od glavnog grada Južne Koreje – Seula – i u pograničnoj regiji regionalne vlasti upozorile su da se suzdrže od aktivnosti na otvorenom.

Fotografije na društvenim mrežama prikazuju vrećice s toaletnim papirom, zemljom, baterijama i drugim smećem, pričvršćene za velike bijele balone. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su 'neki od balona nosili nešto što po boji i mirisu nalikuje fekalijama'.

Južnokorejska vojska taj je čin osudila kao jasno kršenje međunarodnog prava.

Baloni sa smećem Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Što se pak tiče antisjevernokorejske propagande, aktivisti iz Južne Koreje pustili su u Sjevernu Koreju balone koji, između ostalog, nose gotovinu, zabranjene medijske sadržaje, pa čak i južnokorejske čokoladice zabranjene na sjeveru.

Ranije ovog mjeseca aktivistička skupina sa sjedištem u Južnoj Koreji izvijestila je da su preko granice poslali 20 balona s antipjongjangovskim lecima i USB stickovima s korejskom pop glazbom.