nova provokacija pjongjanga

SAD i Japan traže hitan sastanak Vijeća sigurnosti, Trump poručio: Riješit ćemo situaciju

28.11.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u srijedu u 03.17 sati po lokalnom vremenu iz regije sjeverno od glavnog grada Pjongjanga, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na združeni stožer južnokorejske vojske. Stožer je naknadno izvijestio da je Južna Koreja uzvratila istom mjerom, testiranjem vlastitog projektila

Sjevernokorejski projektil ispaljen je prema istoku, a japanska vlada procijenila je da je projektil letio oko 50 minuta, te da je pao u more u području japanskog isključivog gospodarskog pojasa (EEZ).

Pentagon navodi da je sjevernokorejski interkontinentalni balistički projektil prešao oko tisuću kilometara prije nego što je pao u Japansko more. Prvotno se procjenjivalo da je interkontinentalni balistički projektil lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Letio je oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona, dodajući da projektil nije predstavljao prijetnju teritoriju SAD-a niti njezinim saveznicima.

Sjeverna Koreja projektil je ispalila samo tjedan dana nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump ponovno stavio na popis zemalja za koje Washington kaže da podržavaju terorizam. To određenje omogućuje SAD-u nametanje novih sankcija, premda neki stručnjaci smatraju da bi one mogle dodatno pojačati napetosti na Korejskom poluotoku.

SAD i Japan zatražili su da se u srijedu održi sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, javlja Reuters.

Novinarima u Bijeloj kući predsjednik Donald Trump rekao je da će SAD riješiti situaciju. 'Reći ću vam samo da ćemo se pobrinuti za to... Ovo je situacija koju ćemo srediti', kazao je Trump.

Sjeverna Koreja ispalila je projektil iznad Hokkaida Izvor: Društvene mreže / Autor: PoliticsTime

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju je snažno osudio ispaljivanje projektila ustvrdivši da ono predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Japanska  mreža NHK. Isti izvor objavio je i da su ispaljena tri projektila, najbliži je sletio 210 kilometara zapadno od japanskog kopna na sjeveru te upućuje na to da je projektil raznesen u komade.

Južnokorejski združeni stožer priopćio je u srijedu da je projektil ispaljen iz Pyongsonga, grada u južnoj pokrajini Pyongan, oko 18.17 sati po GMT-u. Vojska tvrdi da je projektil preletio oko 960 km.

  • +15
Sjeverna Koreja Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Izvor iz japanske vlade rekao je ranije u utorak da je Japan detektirao radio signale koji upućuju na to da se Sjeverna Koreja možda priprema za novo lansiranje projektila, premda takvi signali nisu neuobičajeni a satelitske snimke ne pokazuju nove aktivnosti.

Drugi američki obavještajni izvori primijetili su da je Sjeverna Koreja prije namjerno puštala varljive signale za nuklearne  testove i ispaljivanje projektila, kako bi prikrila stvarne pripreme.

Sjeverna Koreja je od travnja svaka dva, tri mjeseca ispalila po jedan projektil, a u rujnu je napravila stanku pošto je ispalila projektil preko japanskoga otoka Hokaida 15. rujna.