napad na sinagogu

Sjedinjene Države strahuju od porasta antisemitizma

28.04.2019 u 22:35

Bionic
Reading

Napad na sinagogu u Kaliforniji u subotu oživio je strahovanja od porasta antisemitizma u Sjedinjenim Državama, iako je predsjednik Donald Trump, često optuživan za poticanje rasnih i vjerskih napetosti, brzo optužio mržnjom motiviran zločin

'Nećemo dopustiti da nas zastraše. Terorizam neće pobijediti', rekao je u nedjelju rabin Yisroel Goldstein, koji je dan ranije u napadu izgubio prst. U napadu automatskim oružjem 19-godišnjeg antisemita i islamofoba na sinagogu Poway blizu San Diega ubijena je jedna žena i dvije osobe su ozlijeđene.

'Mi Amerikanci se ne možemo pokoriti besmislenoj mržnji poput antisemitizma', dodao je na kanalu NBC.

Rabin koji se bez obzira na ozljede nastavio moliti izvan sinagoge prije dolaska pomoći, objasnio je da je na taj način želio ohrabriti svoju zajednicu. 'Taj strašan čin mora pokrenuti uzbunu u vezi sigurnosti svih naših bogomolja', dodao je.

U subotu navečer je Donald Trump 'oštro osudio zlo antisemitizma i mržnje koje moramo poraziti. Razjasnit ćemo mnogo stvari koje se događaju u našoj zemlji', obećao je bez dodatnih objašnjenja.

Donald Trump Izvor: Pixsell / Autor: Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Republikanski milijarder je kritiziran zbog svog odgovora na neonacističke prosvjede u kolovozu 2017 u Charlottesvilleu u Viginiji, kada je ubijena jedna osoba. Tada je rekao da su 'dobri ljudi s obje strane', podsjetio je u četvrtak bivši zamjenik predsjednika demokrat Joe Biden kada je najavio svoju kandidaturu za Bijelu kuću.