djelovao sam

Napadač na Židove u Pittsburghu vjerojatno je 'vuk samotnjak'

28.10.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Napadač na sinagogu u Pittsburghu, u kojoj je u subotu ubio 11 židovskih vjernika, a ranio šest u najgorem antisemitskom napadu u SAD-u ikada, najvjerojatnije je djelovao sam, priopćili su u nedjelju dužnosnici.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike 'svi Židovi moraju umrijeti', otvorio vatru na vjernike na šabat, tjedni neradni dan za Židove.

Za sada nema naznaka da je taj 46-godišnjak radio u dosluhu s još nekim, kazao je američki tužitelj Scott Brady na konferenciji za novinare dodajući kako se Bowers prvi put pojaviti pred sudom u ponedjeljak popodne.

Bowers je na društvenim mrežama objavio više antisemitskih objava, uključujući jednu objavu u subotu, na dan napada, a u više ne navrata bijesno kritizirao Trumpa jer ne čini ništa da zaustavi 'najezdu Židova u SAD'.

Zastave su u Sjedinjenim Državama spuštene su na pola koplja po nalogu predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio dolazak u Pittsburgh gdje je izvršen zločin nad pripadnicima židovske zajednice, do sada neviđen u SAD-u, za što je Bowers optužen po 29 točaka i prijeti mu smrtna kazna.

Bowers je uhićen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Napad na sinagogu u Pittsburghu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda. Nijedno dijete nije ubijeno.

Jedanaest ubijenih u sinagogi su većinom bili stariji vjernici u dobi od 54 do 97 godina. Dvojica braće u 50-tim i muž i žena u 80-tim bili su među ubijenima, prema popisu žrtava koji su objavili dužnosnici.

Trump je osudio 'zlo masovno ubojstvo', a njegova kći Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je da je "Amerika snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".