TRUMPOVA SUĆUT

Napadač iz sinagoge u Kaliforniji je sumanuti 19-godišnji bijelac, evo što ga je motiviralo

28.04.2019 u 08:42

Bionic
Reading

U pucnjavi na vjernike u sinagogi blizu San Diega, u Sjedinjenim Državama, jedna je osoba ubijena i tri su ranjene a predsjednik Trump je putem društvene mreže uputio "iskrenu sućut" obiteljima žrtava, javljaju svjetske agencije. Mladić je pucao iz poluautomatskog oružja na vjernike koji su se okupili na obredu u povodu židovskog blagdana Pashe

Napadač koji je zapucao na vjernike u sinagogi u Powayju, sjeverno od San Diega, na jugu Kalifornije, je 19-godišnji bijelac John Earnest.

Prema njegovim objavama na internetu, bio je motiviran napadima na džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, kao i napadom na sinagogu u Pittsburghu u studenom prošle godine. Napisao je da je 'voljan žrtvovati svoju budućnost za dobrobit svojih ljudi'.

"Imali smo četvero ranjenih iz vatrenog oružja, jedna je osoba umrla", rekao je gradonačelnik Steve Vaus za televizijsku mrežu MSNBC, prenosi France Presse.

Rabin je ranjen u ruku i nitko od ozlijeđenih nije u životnoj opasnosti, navodi agencija.

Američki predsjednik Donald Trump je u subotu uputio "iskrenu sućut" obiteljima žrtava pucnjave u sinagogi, prenosi francuska agencija.

"Zasad se čini da je riječ o zločinu iz mržnje i izražavam iskrenu sućut svima koji su stradali. Rasvijetlit ćemo tu stvar", rekao je Trump u Bijeloj kući.

Napad na sinagogu u Pittsburghu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Napadač je svoje 'otvoreno pismo', puno antisemitskih i rasističkih komentara, objavio na online forumu 8chan, baš kao i osumnjičenik za prošlomjesečne napade u novozelandskim džamijama.

U svom 'antisemitskom manifestu', kako piše LA Times, naveo je da mu je za planiranje napada trebalo četiri tjedna. Preuzeo je odgovornost za podmetanje vatre u Islamskom centru u Escondidu krajem ožujka, a u tom incidentu nitko nije ozlijeđen iako je u trenutku izbijanja požara tamo bilo sedmero ljudi. Naveo je da žali zbog hitrog gašenja vatre.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Podsjetimo, u listopadu 2018. godine napadač na sinagogu u Pittsburghu ubio je 11 židovskih vjernika, a ranio šest u najgorem antisemitskom napadu u SAD-u ikada.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa (46), ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike 'svi Židovi moraju umrijeti', otvorio vatru na vjernike na šabat, tjedni neradni dan za Židove.

John Earnest u svom manifestu izrazio je poštovanje prema Bowersu, ali i Adolfu Hitleru.