Sjedi&Jedi u školi kuhanja - video tizer trejler!

Sjedi&Jedi u školi kuhanja - video tizer trejler!

07.06.2011 u 23:16

Bionic
Reading

Sjedi&Jedi u školi kuhanja - video tizer trejler!

Prvi Sjedi&Jedi video tizer trejler je vani odnosno u gornjem desnom kutu bloga!

Uspjeli smo snimiti simpatičan video o gospođi Vesni Vrkljan i njezinojškoli kuhanja.Prvo smo je posnimili privatno, došavši na nedjeljni, obiteljski ručak, aonda smo, u drugoj postavi, istovremeno snimali i pohađali školu kuhanja.

Oduševila me činjenica da žena u ranim pedesetima vodi školu kuhanja, u današnje vrijeme, kada puno mlađe žene misle kako je život završio u četrdesetima, neke i u tridesetima, stoga nemaju više snage početi ispočetka - haloo?!?!

Gospođa Vesna Vrkljan je majka četvoro djece, baka dvoje unučića i supruga gospodina Branka koji je podržava u ostvarenju sna; postati hrvatska Martha Stewart! Da nema podršku obitelji vjerujem kako bi sve ovo napravila sama, jer je nevjerojatno vitalna, pozitivna i zaljubljena u život i - kuhanje!


Isa i Andrija; redatelj, a ne snimatelj iako šeta s kamerom i Zdraff zadubljena u tempuru
 
Ovom prilikom želim istaknuti ekipicu koja je samnom radila na tizer trejleru, studente ADU; redatelja Andriju Mardešića,snimatelja i fotografa Nikolu Zelmanovića i producenticu IsuŽivanović.

Divno je raditi s njima! Veselim se, poput djeteta, svakom idućem videu upriličenom na Sjedi&Jedi! Zato ovo i jest tizer trejler za ono što i kako ćemo ubuduće snimati!

Zahvaljujem se prijateljicama i suradnicama što su se odazvale našem pozivu i sudjelovale u školici kuhanja; Zdraffkici, s kojom odnedavno dijelim tavanski studio gdjestvaramo i veselimo se, svaka za svojim radnim stolom Ivi Lorković koja je dio ekipe Jin Foodies-a (elena,va,ikolina - treća članica, strastvena kuharica, prijateljica).

Gospođi Biserki, chef-u Plavog lonca, bez koje ne bismo znali napraviti seitan i tempuru i naravno, Vesni Vrkljan koja je sama po sebi Inspiracija samo takva!


U nastavku su fotke s radionice i recepti koje ćete moći iskušati u kućnoj radinosti.
Moj je favorit tempura od samoniklog bilja! Od sada to nudim gostimaumjesto grickalica!

Uživajte i pratite nas i u budućem videobloganju!


Nasmijana lica, super atmosfera! Iva kuha miso juhicu, a Isa i Biserka chef poziraju!


Dok primam upute gđe Vesne za bulguroto (umjesto riže smo stavile bulgur), Zdraffkicu istovremeno za tempuru priprema gđa Biserka


Unatoč neozbiljnosti koju je, inače vrlo profesionalna, gđa Biserka podržala, Zdraffkica je uspjela u tempuru umočiti prvu samoniklu biljku!


Master chefice u mirovanju ...                    ... i u akciji dvije na jednu ;)

Recepti s radionice Zeleni dan:

svi su recepti za 4 osobe

Tempura od povrća i samoniklog bilja (vlasac, peršin, lišće komorača, celera i mlade mrkve)

Pomiješajte jednaku količinu bijelog i kukuruznog brašna, ubacite prstohvat soli, kurkume i đumbira u prahu.
Smjesi dodajte vodu i umutite je kao smjesu za palačinke, samo malo gušće.

Povrće operite, uvaljajte prvo u bijelo brašno, pa u smjesu za tempuru i ubacite u tavu s puno vrućeg ulja. Kad poprimi hruskavu koricu izvadite ga iz ulja i stavite na kuhinjski, papirnati ubrus da se ocijedi.

Servirajte toplo s krupnom soli ili gomasiom (mješavina soli i sezama).

Rižoto s tofuom, algama i shiitake gljivama


7g arame algi
200 g luka
300 g mrkve
1 žlica sezamovog ulja
100 g mariniranog ili dimljenog tofua
10 g suhih shiitake gljiva
1 žlica sojinog umaka
šalica ili dvije; riže, bulgura ili kus kusa


Arame i shiitake operite i namočite. Luk narežite na polumjesece, a mrkvu na štapiće. Na ulju pirjajte luk i mrkvu, dodajte arame, gljive, vodu, sojin umak i kuhajte pokriveno 30 minuta na laganoj vatri.
Rižu, bulgur ili kus kus možete dodati odmah ili posebno skuhati i umiješati u zgotovljeno povrće. Tofu narežite na kockice, dodajte kuhanom povrću i sve zajedno kratko prokuhajte. Začinite umakom od soje.

Miso juha s arame algama i povrćem

200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, korabica, peršin)
5 g arame algi
maslinovo ulje
miso pasta
rezanci obični ili rižini


Nasjeckajte povrće i luk. Zagrijte tavu, bacite luk, dodajte žlicu maslinovog ulja i povrće. Pirjajte desetak minuta. U posebnom loncu zagrijte vodu s malo soli i ubacite povrće kad voda uzavrije. Pustite da kuha par minuta, dodajte arame alge, koje ste prethodno isprali. Miso pastu istisnite u malo cjedilo i miješajte žlicom tik iznad vode koja vrije. Miješajte dok vam cjedilo ne ostane prazno, što bi značilo da ste uspješno umiješali miso pastu u vodu s povrćem i dobili - miso juhu!

Seitan iz kućne radinosti


500 g brašna
voda


Brašno umijesite s vodom i dobivenu smjesu položite u hladnu vodu na 60 minuta.
Nakon toga, u istoj vodi, smjesu dobro izgnječite kako biste odvojili škrob.

Postupak ponavljajte dok voda ne postane prozirna, što bi značilo da svako malo  bacate mutnu i dodajete svježu vodu. Pritom ne zaboravite nemilosrdno gnječiti smjesu.

Zadnja voda neka bude mlaka. Iskustvo Biserke chef-a je da voda nikad ne postane potupno bistra. Uglavnom, morate dobiti čisti gluten, odnono masu žilavu poput žvakaćegume.

Dobivenu masu potrebno je kuhati u uzavreloj vodi, na laganoj vatri, 60 minuta.
U vodu možete ubaciti komadiće celera i mrkve.

Nakon svega navedenoga - napravili ste vlastiti seitan koji u frižideru može stajati do 7 dana!

 

 

... i još jednom, ako ste se naviknuli gledati video na kraju posta ;)