portret šefice hitne

Sjećate se trenutka u kojem se slomila pred kamerama, a danas je među vođama borbe protiv virusne pošasti: Tko je Maja Grba Bujević

02.04.2020 u 06:19

Bionic
Reading

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević jedno je od nekoliko prepoznatljivih lica koja građani povezuju s epidemijom koronavirusa i državnom akcijom njenog suzbijanja, a koja se barem zasad odvija relativno povoljno

Šefica Hitne od početka ima zapaženu ulogu - najprije na čelu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a od prošlog tjedna i kao članica Stožera civilne zaštite. Stručnost vodećih ljudi ovog tijela nitko ni ne propitkuje, poteze se mahom podržava, a smirenost i odmjerenost hvali. Pa tako i u slučaju Grbe Bujević.

Prije najnovije krize u javnosti se pojavljivala tek periodično: pamti se njen emotivni slom pred kamerama u slučaju smrti jednog mladića u Zaprešiću, zatim - s današnjim ministrom Vilijem Berošem - nedavno žestoko branjenje projekta funkcionalne integracije svih službi koje pružaju hitnu medicinsku pomoć, velik angažman u doba migrantske krize, ali i istup kojim ohrabruje žene u borbi za ravnopravnost spolova.

Maja Grba Bujević specijalistica je anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine te hitne medicine. Nosi titulu primarijusa i magistrice znanosti, autorica je jedne te koautorica sedam stručnih knjiga iz područja hitne medicine, a od 2009. ravnateljica je Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Prethodno je radila u Službi za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Opće bolnice Karlovac te Domu zdravlja Karlovac, u kojem je obavljala poslove predsjednice Stručnog vijeća te pomoćnice ravnatelja i voditeljice Službe za hitnu medicinsku pomoć. Za svoj cjeloživotni rad i doprinos u zdravstvu dobila je niz nagrada.

>>> Grba Bujević: Ako se građani ne discipliniraju, uvest ćemo i strože mjere

'Držim da obitelj i organizacija u kojoj su zaposlene ženama trebaju pružiti punu podršku u svim fazama razvoja njihove karijere. Osobito je važna podrška žena koje već jesu na upravljačkim pozicijama jer upravo njihovi primjeri pružaju nadu da je moguće razbiti sve te staklene stropove koji ženama priječe napredak u karijeri', kazala je Grba Bujević nedavno, u jednom nastupu u sklopu kampanje 'One nastupaju'. Kazala je i da će Hrvatska postati društvo jednakih šansi za muškarce i žene, odnosno doći barem do pola puta, 'kada se na odgovorne pozicije ne bude postavljalo ljude po političkom ključu, već po stručnosti, profesionalnosti, rezultatima i iskustvu'.

  • +7
Maja Grba Bujević Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Treba ih se više uključivati u izradu stranačkih programa, poticati ih da djeluju na svim društvenim razinama, a ne stereotipno ih gurati u područje humanitarnog rada, zdravstvenih i socijalnih pitanja, kulture… Pritom ne podcjenjujem ova područja, ali isto tako smatram da se naš glas treba čuti i kad je riječ o financijama, gospodarstvu, nacionalnoj sigurnosti itd.', kazala je Grba Bujević.

Udana, majka jednog djeteta, ova Karlovčanka je i dragovoljka Domovinskog rata, no o toj epizodi svog života nikada nije javno govorila. S druge strane, neki sugovornici tportala primjećuju da joj je ratno iskustvo vjerojatno pomoglo u drugim ekstremnim situacijama, poput velike migrantske krize prije nekoliko godina.

>>> Božinoviću, Berošu i ekipi Vlada priključila još jednu članicu

'Tada smo na terenu radili u paraleli - ona kao predstavnica Hitne, ja ispred Ministarstva zdravstva. Bila je vrlo, vrlo angažirana i efikasna, što se može vidjeti i po brojkama: stotine tisuća migranata pregledane su u kampovima, sanirane su brojne bolesti, zbrinute trudnice i slično. Bio je to dobar test za sve što se događa ovih dana', kaže za tportal dr. Dragan Korolija Marinić, kirurg u Institutu za tumore i nekadašnji pomoćnik ministra zdravstva.

'Ono što zaista pamtim jest da je kolegica bila angažirana bez prestanka i da nikada nije vodila računa o svojoj smjeni. Uvijek je odrađivala i više nego što se tražilo i davala cijelu sebe', opisuje dr. Korolija Marinić.

U ljeto 2018., rekli smo, slomila se pred kamerama odgovarajući na pitanja o sustavu hitne medicine i tragičnom slučaju smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića iz Zaprešića, kada se evidentno dogodio propust u sustavu.

'Ne mogu dozvoliti da se upire prstom u moje hitnjake. Oni rade vrijedan posao i jako im je teško. To je strašan posao. Morate znati, dozvolite mi da to kažem, oni riskiraju svoj život kad uđu u smrskani auto i čekaju da vatrogasci, koji su divni ljudi, razrežu to i pomognu iznijeti tog pacijenta. Onda tek počinje prava borba za svaku sekundu do dolaska u bolnicu. Nema riječi koje bi ublažile bol Matteovoj obitelji. Naravno da želimo da svaki pacijent ima jednako pravo, ali nije to lako postići. Na to nemam utjecaj, ja sam kotačić koji se silno trudi poboljšati sve što se poboljšati da', kazala je tom prilikom.

>>> Grba Bujević: Vidi se da se građani drže mjera, jako smo zadovoljni

Maja Grba Bujević, dakako, nije svetica, u što se javnost uvjerila ovih dana: kada je u javnost dospio slučaj samohrane majke iz Velike Gorice koja je prolazila kroz tešku dramu nakon što joj je dijete dobilo temperaturu i previjalo se od bolova, a Hitna pomoć joj je više puta odbila pomoći, novinari su zabilježili njenu iznimno nervoznu reakciju:

'To vam ne vjerujem! Može zvati tko kako hoće i tvrditi što hoće. Tri sata dnevno gubim na rekla-kazala. Tek kad prijavite, provjerit ćemo audiozapis. Ako je to točno, bit će kažnjeni. Ako nije, vi ćete se nama ispričati', kazala je novinarima Jutarnjeg lista.

Do danas nitko nije kažnjen, niti se tko ispričao.

Zanimljiva je i informacija da je Maja Grba Bujević prije nekoliko godina naglo prekinula svoj angažman u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja zato što nije uspjela iz prvog pokušaja položiti jedan od potrebnih ispita. Dugogodišnji šef HGSS-a Vinko Prizmić o tome nije želio govoriti - ali će našu glavnu junakinju pohvaliti kao dugogodišnju vrijednu i požrtvovnu članicu koja se nikad nije štedjela.

'Između ostalog, sudjelovala je u akciji noćnog spašavanja s kruzera u kojoj je čovjek dva puta umro i dva puta smo ga oživljavali. Prvi put na brodu, na koji se spustio tim liječnika, drugi put u helikopteru. Uspjeli smo ga spasiti, a akcija je raritet iz više razloga: uspjeli smo to odraditi noću, kada helikopteri rijetko lete, i dok je brod bio u pokretu', opisuje Prizmić akciju koja je kasnije pobrala i neke nagrade.

Maja Grba Bujević, kažu neki sugovornici tportala, i nakon razlaza s HGSS-om nastavila je planinariti. Čisto iz hobija.