članica stožera

Grba Bujević: Vidi se da se građani drže mjera, jako smo zadovoljni

31.03.2020 u 19:30

Bionic
Reading

'Od početka, kad je krenula priča da trebamo biti odgovorni, znatno su se te mjere primjenile u praksi. Jako smo zadovoljni s tablicom praćenja. Vidi se da se tih mjera građani drže, kada imamo takve rezultate', istaknula je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević

Medicinsko osoblje žali se da nemaju adekvatnu opremu. Ima zaraženih, dosta ih je u samoizolaciji.

'Ne može se to povezati sa sigurnošću maskica koje nose. Neki su u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s pacijentima. Neki su došli iz područja koja su visoko rizična. To nije baš priča vezana uz zaštitne maske. Svi koji trebaju imati zaštitu, zaštitu imaju. Sva oprema koja dolazi odmah ide na teren. Oprema, ako nije stigla, ona ovaj čas putuje prema zdravstvenim djelatnicima', poručila je za RTL.

Na pitanje pomaže li hitna pomoć onima koji su u smoizolaciji, odgovara.

'I to ću vas demantirati. 1200 intervencija hitne su bila za pacijente za koje se sumnja u koronavirus ili su imali dokazano zarazu. Djelatnici hitne izlaze na intervencije na potpuno nepoznate ljude. Svi srčani udari, oni bespogovorno ulaze u kuće... Oni rade bespogovorno i besprijekorno na prvoj crti obrane', jasno će.

Potom je komentirala i testove na koronavirus koji rezultate daju za deset minuta i kad bi oni mogli doći u Hrvatsku.

  • +12
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Radi se na tome. Mi bi svakako željeli izbjeći da nekvalitetnim testovima testiramo naše građane', jasno će.

Počeli su se obavljati i drive in testovi.

'Profesorica Markotić će to sigurno pojasniti ovih dana. Mi podržavamo sve što struka kaže. Oni će sigurno jasno dati naputke kako se to radi. S uputnicom se dolazi na ta testiranja', kazala je.

Grba Bujević je jučer rekla da Hrvatska još nije imala vrhunac epidemije. Danas tvrdi:

'Ako se i dalje budemo ponašali do sada, onda ćemo sigurno imati dobre rezultate. Neka svi čvrsto u to vjeruju', kazala je.