NI NAKON GODINU DANA

Sjećate li se kad smo otvorili veleposlanstvo bez veleposlanika u Kuvajtu? E, još ga nemamo

02.03.2018 u 11:16

Bionic
Reading

Prošlo je više od godinu dana otkada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uz fanfare otvorila hrvatsko veleposlanstvo u Kuvajtu, no tamo još uvijek nije imenovan veleposlanik

Tportal je neposredno nakon otvaranja pisao o tome kako je čudno to što se u zgradu veleposlanstva u Kuwait Cityju nije odmah uselio rezidentni veleposlanik jer je odluka o otvaranju diplomatskog predstavništva u toj zemlji donesena dvije godine ranije pa je bilo dovoljno vremena za pripremu.

'Držim da je ovaj posjet bio iznimno koristan i u smislu da mi se čini da su Kuvajćani možda drugačije počeli doživljavati Hrvatsku. Doista je iznimno bitno imati veleposlanstvo u ovom dijelu svijeta. Vidjela sam u ova protekla dva dana kolike su mogućnosti za razvoj posebno poslovnih odnosa između Hrvatske i Kuvajta i ovog dijela svijeta, dakle općenito država Zaljeva', govorila je Grabar Kitarović, a tada je stigla u Kuvajt u jakom sastavu.

>>> Otvorila veleposlanstvo, a od novog veleposlanika ni 'v'

U pratnji su joj bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov, predsjednik Islamske zajednice u RH, muftija Aziz Hasanović i brojna gospodarska delegacija.

No čini se da se odmah po povratku u Zagreb zaboravilo na tek otvoreno veleposlanstvo.

Kuvajt je nakon što je otvoreno veleposlanstvo u Kuwait Cityju nastavio pokrivati veleposlanik Tomislav Bošnjak iz veleposlanstva u Kataru. Bošnjaka je u Kataru prošle jeseni zamijenio Drago Lovrić, no on u nasljeđe nije dobio Kuvajt.

Predsjednica u Kuvajtu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) kažu nam da se imenovanje veleposlanika Republike Hrvatske u Kuvajtu očekuje u okviru prve sljedeće rotacije veleposlanika. Do tada će veleposlanstvo nastaviti voditi otpravnik poslova Jerko Vukas.

Božo Kovačević, bivši političar i veleposlanik, danas predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kazao je za tportal da u diplomatskoj praksi nije uobičajeno otvoriti veleposlanstvo bez veleposlanika i tako ga držati više od godine dana, ali za Hrvatsku je, nažalost, to već postalo uobičajeno.

Sjetimo se samo koliko je vremena Hrvatska bila bez veleposlanika u Rusiji.

'Takvo ponašanje govori o nedostatku strateškog planiranja te o nepostojanju koordinacije Ministarstva vanjskih poslova, Vlade u cjelini i predsjednice Republike', mišljenja je Kovačević.

Bivši hrvatski veleposlanik kaže da je vrlo vjerojatno da u Kuvajtu posla nema ni otpravnik poslova, kao što ga ne bi imao ni veleposlanik.

'Nepostojanje strategije dovodi nas do ad hoc odluka o otvaranju diplomatskih misija i tamo gdje ne postoji realna potreba. A realna potreba postojala bi u slučaju neke intenzivnije gospodarske aktivnosti između dviju zemalja', kaže nam Kovačević te preporučuje da se na takvim lokacijama iskoristi mogućnost i dogovori to da određene diplomatske usluge radi veleposlanstvo neke druge članice Europske unije.

>>> Što ako ste u nevolji tamo gdje nemamo ambasadu?

U perspektivi, vjerojatno će biti moguće da predstavništva Europske unije obavljaju neke poslove za sve države članice.

Kovačević kaže da bi izostanak veleposlanika možda mogao biti problem kad bi postojao interes domaćina za suradnjom, no ovako smo mirni. 'Meni se čini da je ta destinacija više zamišljena kao turističko odredište, nego za ozbiljan posao', zaključio je Kovačević.