MEGA RETRO

Sjajne FPS igre koje još niste odigrali

12.08.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Jeste li spremni za FPS retro vožnju kroz pretprošlo desetljeće?

Nova generacija gamera FPS obično asocira s igrama poput Call of Dutya, Battlefielda 3, te eventualno Dishonoreda (makar, realno gledano...igra baš i ne spada u taj žanr). Oni koji su imali priliku gledati razvoj moderne iteracije ovog žanra od njegovih prvih klimavih koraka početkom devedesetih pa sve do danas znaju više. Dapače, toliko više da im se sve popelo preko glave i jednostavno moraju svijetu nabrojati sve silne igre koje su oni igrali dok su bili mlađi. Autor ovih redaka, konkretno, pati od sličnog sindroma, pa shodno tomu koristi priliku kako bi svijet upoznao s igrama kojih se dobar dio ljudi realno gledano ne sjeća. Dragi čitatelji, dobrodošli u Gamereportov top 5 najboljih FPS Shootera koje (vjerojatno) niste igrali.

 

5. Redneck Rampage

 

Izašao pet mjeseci nakon ikoničke Southpark epizode o vanzemaljcima i analnim sondana, Redneck Rampage igra je koji zaista trebate zaigrati da biste se uvjerili kako uopće postoji. Glavna premisa u ovom naslovu je da dva glavna lika - Bubba i Leonard, kreću u potragu za svojom omiljenom svinjom Bessie (ne mogu vjerovati da ovo pišem) prije nego što ti alieni krenu na posao sa sondama. Igra je, prema očekivanju, krcana toalet humorom, čudnim oružjima poput ispaljivača kokoški i apsolutno nenormalnom količinom nasilja. Izdana sa strane Interplaya, ova igra toliko je, realno gledano, čudna - da je današnje igranje iste komplentno renovirano iskustvo. Kada ju pokrenete, garantiramo vam WTF trenutke od samog početka do kraja.

 

Slatki nektar prvog nivoa koji vas doslovno vabi da nastavite dalje

2. Shogo: Mobile Armor Division

 

E za ovo, skoro smo sigurni, niste čuli. Igra koja je, među ostalim, pobrala masu inspiracija iz japanske animacije nešto je što morate zaigrati. Zapravo, koliko se sjećamo, priča u igri toliko je izmiješana da smo na mahove bili presretni što igramo FPS u devedesetima. U slučaju da vam nije do kraja jasno, većina pucačina se tada, zamislite, bavila isključivo dizanjem SVEGA u zrak, tako da vam zapravo nije bio neki problem ako niste shvatili kriptički dijalog među likovima prije nadolazećih pola sata pražnjenja šaržera. Ali gledajte, ako vam to išta znači, radilo se o Monolithovoj igri koja je koristila Lithtech engine i u sebi imala MECHOVE. HALO, MECHOVE!

 

3. Requiem: Avenging Angel

 

Ako pitate mlađu verziju mene o čemu se u ovoj igri radi, odgovorio bi vam da ste u njoj anđeo i da ubijate demone. I znate što? Ne biste bili daleko od istine. Kombiniranje mističnih moći i mase vatrenog naoružanja našeg lika iz običnog palog anđela čini anđela sa vatrenim naoružanjem. Igra je, barem danas, teža za pokrenuti nego završiti. Makar, ako si date truda i zaista preko virtualne mašine pokrenete ovo čudo, dobiti ćete naslov koji će vas, ukoliko ste fan žanra, uveseljavati taman tih desetak sati koliko vam treba da čitav kaos privedete kraju. U svakom slučaju, toplo preporučamo da na igru barem bacite pogled.

 

Trailer

 

I sama igra...

 

 

 

2. Rise of The Triad

 

Da, sasvim nam je jasno kako smo revamp ove igre recenzirali na Gamereportu prije dva tjedna. Međutim, ako uzmemo u obzir da je igra u svoje vrijeme zaista dobila moćni kultni status, ne sumnjamo kako bi vam se ista zapravo trebala dosta svidjeti. Uostalom, koncept korištenja dvaju zolja u guns akimbo modu je dovoljno da većinu igrača inspirira da stvar isprobaju barem na par minuta. I iskreno, igra izgleda sasvim solidno za vrijeme u kojem je izašla. Drugim riječima, ako imate živaca da ju pokušate pokrenuti, uvjereni smo kako će vam barem na tren koncept specijalnih trupa koje se bore protiv kultista oduševiti gamere sa profinjenijim apetitima.

 


 

 

 

1. Blood

 

Kad smo već kod guns akimboa, zaista ne možemo naći dovoljno hvale za igru pod imenom Blood. Napravljena sa strane Monolitha tamo negdje u bespućima devedesetih, ova pucačina iz prvog lica pogodila je notu sa glavnim likom koji...realno gledano...spada među najopakije protagoniste u gamingu IKAD. Caleb, nemrtvi revolveraš i serijski ubojica na putu je osvete zbog božanstva koje ga je izdalo i uništilo. Naoružan šmekerskim alatkama poput dinamita, vudu lutaka, tommy gunova i neizbježnih sprejeva kombiniranih s upaljačima, glavni lik u ovaj naslov donosi apsolutno sve vitalno za kvalitetni FPS horror. Dakle, da rezimiramo: u Bloodu imate zombije, otkinute ruke, ktuluanska božanstva, kultiste koji koriste jezik koji se DA PREVESTI i neizbježno 2D ultra nasilje. Ako vam to nije razlog zbog kojeg biste ponovno pokrenuli Blood, onda stvarno ne znamo.

 

 

 

Najboljnost!