rat u ukrajini

Situacija u Hersonu sve napetija, svi se pitaju hoće li se Rusi povući, a ukrajinski vojnik zaključuje: 'Bit će to teška borba!'

05.11.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Situacija u Hersonu, na jugu Ukrajine, postaje sve napetija dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za planiranje napada. Moskva je naredila evakuaciju građana s jedne strane rijeke Dnjepar, a danas je glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksandr Shtupun rekao da je nekoliko ruskih brodova oštećeno u blizini grada Antonivka u regiji

Philip Ingram, bivši vojni obavještajac, rekao je za Sky News da bi se Rusija mogla pripremati za povlačenje iz dijela Hersona 'u sljedećih nekoliko dana'.

Rekao je da se mnogo toga ne mijenja 'dramatično' na terenu, ali teške borbe ostaju 'gore u području Bakhmuta i Soledara' u istočnoj Ukrajini. 'Rusi pokušavaju zauzeti te gradove kako bi mogli zauzeti cijelu regiju Donecka i Putin mogao proglasiti nekakvu pobjedu. Ta borba traje već neko vrijeme, Rusi ne napreduju mnogo - Ukrajinci se dobro brane', kaže Ingram.

Dodaje da je južna regija Herson ta koja je doživjela najviše akcije posljednjih tjedana. 'Ono što imamo postoje indicije da će se Rusi povući sa sjevera te oblasti natrag preko rijeke Dnjipro, a te se pripreme upravo odvijaju. Indikacije sugeriraju da bi se to moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana', poručuje.

  • +5
Evakuacija iz Hersona Izvor: EPA / Autor: Stringer

'Ukrajinci se nastavljaju pripremati za svoju protuofenzivu kako bi pokušali zauzeti grad Herson. Sami Rusi – oni pojačavaju ova područja s nekim od svojih novih regruta koje su doveli, ali morate se pojačati prije nego što napustite položaje ako se namjeravate povući. Tako da nismo sasvim sigurni hoće li pojačati položaje i ostati ili hoće li povući sve Ruse natrag preko rijeke Dnjipro. Naravno, ako se povuku, to je opet velika pobjeda za Ukrajince. Herson je ključan jer kontroliraju pristup Crnom moru uz rijeku Dnjipro. Herson također kontrolira opskrbu vodom do Krima, tako daje Ukrajini stvarnu prednost, a politički je to dodatni udarac za Putina', kaže Ingram.

  • +5
Stradanja u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Oleg, zapovjednik ukrajinske jedinice mehaniziranog pješaštva koja je ukopana u rovove zapadno od Hersona, uvjeren je da će ruske snage biti prisiljene napustiti strateški lučki grad zbog pogoršanja vremena, logističkih zastoja i prijetnje okruženja.

Ali ni on ni njegovi ljudi ne misle da će Rusi otići brzo ili tiho i niti im to namjeravaju dopustiti, rekao je novinskoj agenciji Reuters.

'Oni će se nastaviti boriti. Oni će braniti svoje položaje sve dok za to budu imali sposobnost', rekao je Oleg. 'Bit će to teška borba', dodaje.