RATU UNATOČ

Sirija poziva turiste, biste li otišli tamo na odmor?

06.09.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Iako je sirijski turizam u potpunosti zamro zbog ratnog vihora još 2012., tamošnji turistički radnici i putničke agencije operateri spremni su vratiti se na posao novim turističkim projektima koje intenzivira sirijski ministar turizma Bišr Rijad Jazigi

Iako svjestan kako će zbog trenutačne situacije u ratom poharanoj Siriji teško privući turiste, Jazigi ne odustaje te je u razgovoru za rusku agenciju Sputnjik kazao kako će njegovo ministarstvo učiniti sve kako bi ponovno privukli goste u nekoć razvikana turistička središta diljem Sirije.

Štoviše, Jazigi je nedavno i promovirao televizijski spot ministarstva turizma novim sloganom 'Sirija - Uvijek prekrasna' koji se može pogledati na YouTubeu, a koji ima gotovo pola milijuna pregleda.

Promocija turističke pozivnice naišla je na negodovanje pojedinih arapskih i zapadnih zemalja poput austrijskog lista Der Standarda koji su optužili ministarstvo kako pozivnicom potencijalnim turistima ugrožava njihove živote.

'Ovaj spot snimljen početkom godine te desetine drugih sličnih reklama pokazuju civiliziranu stranu Sirije i naše prirodne ljepote. Ne tražimo da turisti odmah pohrle u Siriju, no svakako ih pozivamo da pogledaju spot te da obrate pažnju na cijene koje su znatno niže od zemalja u okruženju', kazao je Jazigi dodajući kako je promidžbeni spot posvećen ljepotama Sirije, 'iako se svijet urotio protiv nje', ali i kako pokazuje 'neustrašivost sirijskog naroda koji svakodnevno gleda u lice terorističkim prijetnjama'.

Jazigi je u razgovoru za rusku agenciju kazao kako je u prvih osam mjeseci broj gostiju porastao za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a posebno ističe porast broja noćenja u planinskim te zapadnim dijelovima zemlje u pokrajini Homs, a oporavlja se i turizam na obali, osobito u gradu Tartusu koji pod kontrolom drže vladine snage.

No većina je turista iz Sirije.