UPOZORENJE NOVINARIMA

Sirene u Tel Avivu, otvorena sva skloništa

16.11.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Tel Avivom odjekuju sirene, a gradonačelnik Ron Huldai priopćio je da su otvorena sva skloništa. Izraelske snage poručuju novinarima da se 'uklone iz opasne zone', a u Gazi su zatvorene škole. Izrael je počeo s mobilizacijom tisuća pričuvnih vojnika, što je znak da bi sukobi s palestinskim borcima u Pojasu Gaze mogli nastaviti jačati

Izraelska dvodnevna akcija na Gazu provodila se uglavnom zračnim napadima, no dužnosnici su kazali da bi kopnena akcija mogla biti neophodna da se zaustavi raketiranje izraelskog teritorija iz Pojasa Gaze. Izraelski mediji javljaju da je uništen 'veći dio raketnih postrojenja Hamasa', ali je unatoč tome nekoliko sati kasnije proglašena uzbuna u Tel Avivu.

Egipat: Podrška Gazi

Nema poštovanja primirja zbog posjeta egipatskog premijera Gazi. Istovremeno,predsjednik Egipta Mohamed Mursi izjavio je da je napad na Gazuzločin protiv čovječnosti i eklatantna agresija. 'Kaironeće dopustiti da Gaza bude usamljena', dodao je Mursi.

Hamas je priopćio da je nakon jučerašnje dvije i danas ispalio rakete ka Tel Avivu. Izvještaji o stavu izraelske policije su oprečni: jedni izvori javljaju da nema potvrda o udaru i da je raketa pala u more, dok drugi kažu da je policija potvrdila detonaciju u predgrađu Tel Aviva, bez ljudskih i materijalnih žrtava.

U četvrtak je izraelski ministar obrane Ehud Barak objavio da je odobrena mobilizacija pričuvnih vojnika, a general Yoav Mordechai objasnio da se mobilizacija 30 tisuća pripadnika pričuvnih snaga može provesti u bilo kojem trenutku. Zasad nema službenih najava kopnenog napada, iako se snage gomilaju na granici s Gazom.

Hamasov premijer u pojasu Gaze, Ismail Haniyeh, nije bio u kući za vrijeme izraelskog udara, a napad na njegov dom ocjenjuje se značajnom eskalacijom 'politike ciljanih ubojstava'.

Reuters javlja da je od eskalacije nasilja ubijeno 24 ljudi, od čega je 21 žrtva je na palestinskoj strani. Među civilinim žrtvama, kojih je najviše, sedmero je djece i trudnica.

Izrael procjenjuje da palestinski ekstremisti raspolažu sa 12.000 raketa, uključujući i oružje iz Irana i iz libijskog arsenala koje je prokrijumčareno nakon prošlogodišnjeg pada libijskog vođe Moamera Gadafija.