POLICIJA: ŠTITILI SMO RED I MIR

Sinjani: Istukli su nas i priveli zbog zviždanja premijerki

10.08.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Ni ovogodišnja Sinjska alka ipak nije prošla bez problema: dvojica Sinjana požalila su se da su pretučeni i privedeni zbog zviždanja premijerki Jadranki Kosor. U glavnoj ulozi su, tvrde, bila trojica pripadnika premijerkinog osiguranja ili policajaca u civilu, koji su ih napali na štandu na donjem dijelu alkarskog trkališta neposredno nakon utrke

Po njihovoj verziji, pripadnicima osiguranja očito je zasmetalo što se na štandu zaustavio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a potom i predsjednik Ivo Josipović, dok je Kosor ispraćena zvižducima jer ih je ignorirala. Tvrde da su im trojica muškaraca prišla i, osnažena podrškom interventne policije, napala. Potegnut je i pištolj, a treći Sinjanin je navodno dobio i konjskom balegom po licu samo zato što ih je pokušao urazumiti.

'Prevrnuli su štand s pićem i započeli tučnjavu, prijetili su da će nam 'j...t mater'', požalili su se Sinjani novinaru Slobodne Dalmacije. Policijsko maltretiranje, kažu, nastavilo se uhićenjem i privođenjem, a na najavu da će ih tužiti, privedeni su od jednog od trojice policajaca navodno dobili odgovor: 'Kome ćeš me tužiti, Josipoviću? Zovi sad Josipovića!'
Obojica uhićenih zatražila su liječničku pomoć - prvi zbog snažnog udarca u glavu, a drugi zbog nagnječenja ruke i ramena.

Splitska policija potvrdila je incident, no njena verzija potpuno je drugačija: tvrde da se radilo tek o 'klasičnom narušavanju javnog reda i mira' te da su mladići privedeni kako bi se spriječili veći neredi. U službenom priopćenju nije spomenut pištolj, kao ni nabacivanje konjskom balegom, pa ispada da se privođenje dogodilo isključivo zbog - alkohola. Prilično bizarno, s obzirom da je za vrijeme alkarskih svečanosti kompletna Sinjska krajina ionako pijana.

'Osobe su vikom i galamom narušavale javni red i mir u vidno alkoholiziranom stanju. Oglušile su se o naredbu da prestanu, pa su uz uporabu sredstava prisile, tjelesne snage i sredstava za vezivanje privedene u policijsku postaju', stoji u službenoj reakciji Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Za svaki slučaj napomenuli su da trojica muškaraca koji su sudjelovali u incidentu nisu pripadnici premijerkinog osiguranja, već interventni policajci u civilu.

Službeno je pokrenut postupak ocjene zakonitosti postupanja policijskih službenika, no već po prvoj reakciji jasno je da se iz njega neće izroditi - ništa. Hrvatska policija rijetko priznaje vlastite greške. S druge strane, protiv dvojice privedenih Sinjana podignut je optužni prijedlog zbog 'naročito drskog kršenja javnog reda i mira'.