protureferendumska kampanja

Sindikati traže smjenu ministra Pavića i izlaze iz GSV-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2019 15:17
  • Objavljeno 23.05.2019 u 15:17
Sindikati traže smjenu ministra rada Marka Pavića

Sindikati traže smjenu ministra rada Marka Pavića

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Tri sindikalne središnjice u četvrtak su zatražile smjenu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića zbog protureferendumske kampanje i nekompetentnosti te objavile da izlaze iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u kojem se favoriziraju poslodavci i nema socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi

Sindikati su uputili dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže Pavićevu smjenu optužujući ga da je "varao narod i zloupotrebljavao proračunska sredstva u kampanji protiv sindikalne inicijative '67 je previše' koja je u konačnici prikupila oko 700.000 potpisa za izmjene uvjeta za odlazak u mirovinu".

Sindikalni čelnici objavili su i da tri sindikalne središnjice istupaju iz GSV-a jer je je tripartitno socijalno partnerstvo u Hrvatskoj zamijenila "izravna suradnja vladajućih s poslodavcima".

"Vlada si je našla sugovornika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), a mi smo im samo 'smokvin list'", ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

Kao primjer istaknuo je najave da će se ukinuti kvote za uvoz radne snage i mijenjati zakon o strancima kako bi poslodavci mogli bez ograničenja uvoziti jeftinu radnu snagu iz inozemstva i tako rušiti cijenu rada u Hrvatskoj. Sve se to, istaknuo je, radi bez sindikata kao socijalnog partnera.

Osim Pavića treba preispitati rad niza ministara

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da će Hrvatska ostati bez tripartitnog socijalnog dijaloga ako Plenković ne smijeni Pavića te pozvao premijera da to "objasni spitzenkandidatu Manfredu Weberu".

"Ako Hrvatska želi biti primjer zemlje u kojoj postoji socijalni dijalog, treba smijeniti Pavića i preispitati rad još niza ministara", poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel aludirajući na ministra uprave Lovru Kuščevića, koji bez sindikata priprema novi zakon o referendumu.

Sindikalni čelnici istaknuli su da postoje i drugi modeli socijalnog dijaloga "poput francuskog i grčkog", a to su prosvjedi i štrajkovi, koje se može primijeniti i u Hrvatskoj ako se ne budu poštivala pravila socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi.

Takav scenarij najavljuju i u slučaju da vladajući pokušaju opstruirati volju građana koji su dali svoje potpise za raspisivanje referenduma o izmjeni uvjeta za odlazak u punu mirovinu.

"Nema pregovora oko mirovinskih zakona, postoji samo pravo građana na referendum. U suprotnom bit će prosvjeda, štrajkova, sve je moguće. Vidjet ćemo na što su ljudi spremni i vjerujemo da će se znati izboriti za svoja prava", poručio je Novosel.

Nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić izvijestila je da će se liste s prikupljenim potpisima obrađivati još 10-ak dana, nakon čega će biti poznat konačan broj potpisa koje će sindikati odnijeti u Sabor sa zahtjevom da se raspiše referendum za vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!