pregovori se nastavljaju

Sindikati prihvatili privremeni Temeljni kolektivni ugovor

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2017 19:38
  • Objavljeno 06.03.2017 u 19:38
sindikati javnih službi

sindikati javnih službi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Predstavnici Vladinog i sindikalnog pregovaračkog parafirali su u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava "kratki" Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama koji će vrijediti do 1. kolovoza ove godine uz zadržavanje stečenih prava, a u međuvremenu će se pregovarati o novom TKU

 Privremeni TKU bi trebao biti potpisan u četvrtak u Matici hrvatskih sindikata u 17 sati.

 Sindikati i Vlada će dogovoriti kada će započeti "prave" pregovore o novom TKU, a do sada su vođeni tehnički, kako bi se postigao kompromis da se u miru može ispregovarati najbolji TKU, izjavio je novinarima u ime sindikalnog pregovaračkog tima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim  školama Branimir Mihalinec.  Naglasio je kako su parafirali tekst TKU s koji su zaposlenici u javnim službama zadržali sva prava sadržana u TKU koji ističe 12. ožujka.

 Na novinarski upit o granskim kolektivnim ugovorima (GKU) Mihalinec je potvrdio da su pregovori pokrenuti i da će ovaj tjedan biti u obrazovanju, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi.

 Na pitanje je li potpisan pregovarački protokol, Mihalinec je pojasnio kako je on bitan za pregovore koji će biti vođeni o novom TKU i da je to tekst manje - više tehničke prirode. 

 Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Ljubica Pilić, izvijestila je kako je parafiranje potrajalo više od sat i pol jer je to tehnički posao koji zahtijeva da na svaku stranicu TKU-a jedanaest sindikalnih predstavnika stavi paraf te je  trebalo je vremena da se dva primjerka isparafiraju.

 Upitana o nastavku pregovora o novom TKU, Pilić je rekla kako će se odmah nakon 1. svibnja krenuti u taj veliki posao jer je u međuvremenu potrebno ponovno provesti prebrojavanje sindikalnog članstva i utvrđivanje reprezentativnosti sindikata.

 Realno je očekivati da će slijedeća runda pregovora biti teža, jer će Vlada definirati svoje interese, a i sindikati očekuju da će postići i neka druga prava i ostvariti interese svog članstva, dodala je Pilić.

 Temeljni kolektivni ugovor za javne službe odnosi se na zaposlene u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, a obuhvaća oko 180.000 zaposlenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!