'HRVATSKA MORA BOLJE'

Sindikati odgovaraju Plenkoviću: Sastanak može bilo kada, osim u ponedjeljak kad je prosvjed

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 22.11.2019 12:12
  • Objavljeno 22.11.2019 u 10:40
Ana Tuškan i Branimir Mihalinec

Ana Tuškan i Branimir Mihalinec

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Čuli smo da nas premijer poziva na sastanak i s nama nastavlja dijalog. Imate li možda vi taj poziv? Mi nemamo. To je vjerojatno poziv jednak onima u prethodnih 29 dana, jer smo gotovo svakog dana dobili takav poziv. Danas ne šutimo, već govorimo: na sastanak na kojem će se pregovarati o rješenju naših zahtjeva ćemo se odazvati bilo kada, danas, sutra, prekosutra. U ponedjeljak, možemo nakon 14 sati, kada završi prosvjed', kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Niti jedan sastanak na kojim se razgovara o osnovici nije taj na kojem će se riješiti zahtjevi sindikata u obrazovanju, rekao je Mihalinec. Valjda i ptice na granama u Hrvatskoj već znaju razliku između osnovice i koeficijenata.

>>> Plenković: Ne ići u školu nije normalno! Vladi koja povećava plaće nije u redu raditi bunt preko djece

'Odbijamo i svaku pomisao da su naši zahtjevi zapravo zahtjevi za promjenu vlasti u Hrvatskoj. Samo bolesni umovi mogu tako nešto pomisliti. Pa mogli smo to riješiti u petom mjesecu, kad nismo ni znali da će biti kampanja. Plenković je isplanirao da imamo prosvjed šutnje na dan kad su objavili predsjedničke izbore. Odbijamo svaku sumnju da smo mi instrumenti nečije politike!', poručio je Mihalinec.

Prosvjed u ponedjeljak, nazvan 'Hrvatska mora bolje', okupit će cijelu vertikalu sindikata obrazovanja i svi graditelji budućnosti Republike Hrvatske. Oni će se okupljati od 10 sati na Trgu Republike Hrvatske, a pokret je u 11 sati.

'Nadamo se da će Trg Republike Hrvatske biti dovoljan jer očekujemo ogroman broj ljudi. Kolona će doći na Trg bana Jelačića, a vjerujem da će nas tamo dočekati i oni koji nas podupiru, a čiji se broj svaki dan povećava. Vjerujemo da će se svi sindikati odazvati, razne udruge, roditelji. Očekujemo Hrvatsku koja će biti za bolje obrazovanje i bolju domovinu', kazao je Mihalinec, dodajući da je dobio poruku da ih podržava 47 sindikata.

Razgovarao je s čelnicima granskih sindikata i svi su najavili podršku i dolazak na prosvjed. 'Dobivamo potporu građana, roditelja preko Facebook grupe. naravno, ima i onih koji nas ne podupiru, psuju nas, ali Hrvatska u velikom broju ovu podržava i mi na tome zahvaljujemo', dodao je sindikalac.

  • +1

Konferencija za medije sindikata učitelja o štrajku

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vjerujem da će nakon toga doći i službeni poziv na razgovor, na kojem ćemo donijeti kvalitetna rješenja i tada se nitko ne bi trebao osjećati poraženim', kazao je Mihalinec, dodajući da je prijetnja da će im uzeti dnevnu zaradu dodatno mobilizirala učitelje.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da zaposlenici u obrazovanju nisu problem nego rješenje. Jučerašnji odaziv na štrajk bio je oko 95 posto.

'Nemojte nas povezivati s politikom, jer je politika trgovala obrazovanjem. Sada je kap prelila čašu i vrijeme je da preuzmete odgovornost i riješite ovaj problem. Hrvatska to od vas očekuje!', poručila je Tuškan.

Mihalinec je dodao da Hrvatsku ne čine boljom političari, nego ljudi. 'A politika mora omogućiti kvalitetnim ljudima da uspiju'.

Ne želi licitirati brojem ljudi koji očekuju na prosvjed u ponedjeljak. 'Vjerujem da je Trg bana Jelačića dovoljno velik', zaključio je Mihalinec.

'Udišu li vladajući neke eterične pare?'

Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, izvijestio je da je taj sindikat odbacio jučerašnju ponudu Vlade, te tražio od nakon dodatne analize izađu s novim prijedlogom. U međuvremenu, štrajk ide dalje po modelu jednom tjedno, s tim da nenastavno osoblje pojedinih ustanova, poput Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je 'i danas poluprazan', štrajka svakodnevno do ispunjenja zahtjeva.

  • +7
  • +4

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Vilim Ribić rekao je da su doprinos Sindikata znanosti ovom štrajku jumbo plakati po ulicama. 'Ima vrlo zanimljivih, pogođenih poruka, koje ćete tek vidjeti', najavio je. Osvrćući se na jučerašnje pregovore, rekao je da je ministar Marić također pričao kako se sindikati bavez politikom i da nikad nisu ovakav štrajk napravili SDP-u.

'Kao da udišu neke eterične pare kada dođu na vlast, postanu paranoičnu i naglo počnu misliti da su samo oni važni. Oni su kao ideja dobri, a cijeli drugi svijet je neodgovoran. Pitao sam ga dje je bio kada smo imali petodnevni štrajk u vrijeme vladavine SDP-a dva mjeseca prije izbora', rekao je Ribić.

'Ako traže uzrok za ovo, trebaju se okrenuti sebi samima i samokritički se ispitati', poručio je Ribić, citirajući jednu poruku: 'Ako pobijedite nastavnike, pobijedit ćete djecu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!