traže povećanje plaće

Sindikati javnih službi i Vlada i dalje bez dogovora

08.03.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Sindikati školstva i zdravstva poručili su u utorak da nastavljaju pregovore s predstavnicima Vlade oko sklapanja novog temeljnog kolektivnog ugovora te da čekaju Vladino očitovanje o njihovu zahtjevu za povećanjem osnovice plaće od 1. travnja po modelu 4+2+2.

Predsjednica Sindikata KBC Zagreb Tanja Leontić poručila je da sindikati ne odustaju od zahtjeva koje imaju još od prosinca, a koji se tiču korekcije osnovice, odnosno njenog povećanja.

"Druga strana pokazuje kooperativnost, ali još uvijek dostojanstvo radnika ne poštuje, odnosno ukazivanje svih nas na pad cijene rada, zaštite dostojanstva slabo plaćenih radnika, to je još na stolu, nadamo se da će oni to prihvatiti, uvažavajući sve okolnosti u kojima se nalazimo", naglasila je Leontić.

Dodaje da se pregovori vode u vrlo teškim okolnostima za Hrvatsku, Europu i svijet, ali da njihovi zahtjevi nisu nerealni jer vode brigu o velikom broju službenika i namještenika koji žive od vrlo malih primanja i čija kupovna moć pada iz dana u dan.

"Nadamo se da će druga strana shvatiti na što mi upućujemo, jer iz sjednice u sjednicu se ponavljamo i ukazujemo na te činjenice. Pregovori se dalje nastavljaju, čekamo idući tjedan odgovor Vlade o osnovici koja bi bila četiri posto od 1. travnja, to je naš zahtjev. Ako druga strana ne da pozitivno očitovanje sindikati će ići na svoja tijela", kazala je Leontić.

Izvijestila je da su također raspravljali i o drugim materijalnim i nematerijalnim pravima, poput naknade troškova prijevoza.

"O modelu prijevoza, naknadi troškova prijevoza smo dobili novu ponudu koja je za nas neprihvatljiva, oni su korigirali ponudu s 1,10 na 1,20, to nikako nije dostatno da se nadoknadi stvarni troška prijevoza radnika u javnim službama", istaknula je Leontić.

Na sastanku sa sindikatima bili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović te ministar financija Zdravko Marić.