šikaniranje stručnjaka

Sindikat znanosti: Na Hrvatskom veterinarskom institutu 'sumrak meritokracije'

31.03.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja drži da se na Hrvatskom veterinarskom institutu nastavljaju skandali koje godinama prati samovolja ravnatelja, nebriga Upravnog vijeća, izbjegavanje problema i šikaniranje stručnjaka koji misle drugačije

Sindikat smatra da je prava slika stanja odluka Znanstvenog vijeća Hrvatskog veterinarskog instituta da se na radno mjesto znanstvenog savjetnika ne izabere dr. Relja Beck, koji je dobitnik državne nagrade za znanost za dostignuću iz područja biomedicine i zdravstva, a njegov izbor u znanstveno zvanje potvrđen od matičnog odbora.

Beck je imao gotovo deset puta više bodova od traženih za to radno mjesto, bio jedini kandidat na natječaju, te imao pozitivan izvještaj stručnog povjerenstva Vijeća, ali u tajnom izjašnjavanju većina članova Vijeća nije potvrdila njegov izbor, priopćio je sindikat u četvrtak.

Kakav je to sustav vrijednosti koji jednu instituciju dovede u takvo stanje da ničim obrazloženom samovoljom zapriječi logičan i stručno besprijekorno utemeljen karijerni put jednom od svojih najboljih znanstvenika, pita Sindikat i odgovara da to ne može drugačije nazvati nego „sumrakom meritokracije“.

Upozorava da se u toj instituciji, u koju je godinama iz Ministarstva poljoprivrede stizalo obilje novca, razvila autarkična uprava s faraonskim ovlastima ravnatelja.

"Ni inspekcije, ni negativni upravni nadzor Ministarstva, ni revizije nisu bile u stanju parirati bogatoj mreži trgovine utjecajem, koja je gotovo sve zaposlenike pretvorila u ovisnike o volji ravnatelja, a koji je i zbog najmanjeg neposluha mogao ukinuti izdašni dodatak na plaću", kaže se u priopćenju.