obraćanje osnivačima

Sindikat vrtića poziva ministra Fuchsa da dade jasne preporuke: Nitko nije pronašao rješenja za dječje vrtiće

21.12.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Sindikat obrazovanja medija i kulture Hrvatske pozvao je u ponedjeljak ministra Radovana Fuchsa da se obratiti osnivačima i ravnateljima vrtića s jasnim preporukama za organizaciju njihova rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje područje su Vaše odgovornosti, te Vas stoga pozivamo da se obratite osnivačima ovih ustanova i njihovim ravnateljima s jasnim preporukama za organizaciju rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera, kako bi se omogućilo sigurno korištenje njihovih usluga, ali i sačuvalo fizičko i psihičko zdravlje njihovih radnika, kaže se u priopćenju Sindikata.

Među mjerama Stožera civilne zaštite je i preporuka poslodavcima i radnicima da za nadolazećih blagdana koriste godišnji odmor kako bi se broj kontakata smanjio, a u sklopu mjera već su zatvorene srednje škole.

Preporuka, očito, ne vrijedi za dječje vrtiće zato što većina njihovih osnivača nije organizirala rad i radno vrijeme na način koji neće štetiti zdravlju djece, kaže se u priopćenju i dodaje da je zaštita zdravlja i života radnika zaposlenih u dječjim vrtićima, kao i njihovih korisnika, prioritet sindikata od početka pandemije.

Uputili smo više apela ministarstvu na čijem ste čelu, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Stožeru i drugima, ali nitko nije pronašao rješenja za dječje vrtiće, kaže Sindikat.

Smeta ga što se, primjerice, ne objavljuju vijesti o broju oboljelih odgojitelja vrtića i drugog osoblja. Sve više ljudi nedostaje, rad se teško organizira, mjere se ne provode, radnici su iscrpljeni zbog previše prekovremenog rada, poručuje Sindikat.