nije stao u njihovu obranu

Sindikat u Pleteru prozvao predsjednika Uprave što nije odmah reagirao: Kuhamo od prvog dana

15.01.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Iz Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, koji djeluje u trgovačkom društvu "Pleter-usluge", u petak su prozvali predsjednika Uprave društva što nije odmah reagirao na tvrdnje da se "Pleter" pojavio u Petrinji tek dva tjedna nakon potresa.

"Zaposlenici Pletera su od prvog dana razornog potresa na svojim radnim mjestima i pripremaju obroke za sve korisnike koji su se tih dana našli u prostoru vojarne u Petrinji. Riječ je o određenom broja vojnih osoba, kao i 400 do 500 civila kojima su pripremani i dijeljeni topli obroci", izvijestili su iz Sindikata djelatnika u vojci i državnim službama.

Sindikat je u priopćenju ocijenio neprimjerenim što predsjednik uprave društva, odmah nakon prozivki iz medija, "nije stao u obranu ponajprije vrijednih zaposlenika i na primjeren način iskomunicirao i izvijestio javnost što i rade i gdje mu se nalaze djelatnici".

  • +23
Pripremanje i podjela hrane u Petrinji iz kuhinje državne tvrtke Pleter Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednika Uprave pozvali su na poštivanje svih prava zaposlenika proisteklih iz Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za zaposlene društva Pleter, kao i usvajanje odluke društva o novčanom nagrađivanju i slobodnim danima zaposlenicima koji su sudjelovali u prehrani korisnika s područja pogođenim katastrofalnim potresom u izvanrednim i ekstremnim radnim uvjetima, a vodeći se primjerom drugih poslodavaca i sličnih odluka.

"Apsurdna činjenica je da ti isti zaposlenici koji pripremaju obroke, na iste nemaju pravo jer je predsjednik uprave društva obećao pregovore o istome, a nikad ih nije počeo", ustvrdili su iz sindikata u priopćenju.

"Naši pregovori uglavnom završavaju ili na sudu ili kao prijava Državnom odvjetništvu ili kao prijava Državnom inspektoratu ili kao prijava nadležnim ministarstvima", stoji, uz ostalo, u priopćenju Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama koje potpisuje zamjenik predsjednika Tomislav Petrović.

Dodali su i kako je primjerice plaća kuhara u "Pleteru" nešto iznad 4.500 kuna, ovisno o godinama radnog staža.