900 tisuća eura

Sindikat Preporod smatra da bi učitelje na provedbi nacionalnih ispita trebalo dodatno platiti

13.03.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Sindikat Preporod poručio je u ponedjeljak da se nije smjelo krenuti s provođenjem nacionalnih ispita bez da je poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i učitelja koji će dežurati, za što bi prema njihovom izračunu trebalo osigurati oko 900.000 eura

"Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita", poručuje u priopćenju predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Preliminarni izračuni, utvrđeni temeljem broja učitelja koji će na ovim poslovima sudjelovati i prosječne bruto vrijednosti učiteljskog sata, pokazuju da bi za ovu svrhu trebalo osigurati tek nešto više od 900.000 eura, kaže Stipić.

Poručuje da taj iznos ne bi trebao biti sporan kada se zna da će učitelji te poslove raditi mimo svoga redovitoga rada i izvan poslova obuhvaćenih svojim tjednim zaduženjima.

Osim toga učitelji bi opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način.

Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna tri tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja.

Za ovu godinu problem plaćanja treba riješiti sporazumom između prosvjetne vlasti i osnovnoškolskih sindikata. Dugoročno problem treba riješiti kroz granski kolektivni ugovor o kojem će pregovori naskoro započeti.

Iz Preporoda poručuju i da bi prosvjetne vlasti u suradnji s NCVVO-om trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita, a to se može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nenastavnim danima.