što čeka školarce

Ministar Fuchs: 'Nema gladne djece nakon što je uveden besplatan obrok u škole'

15.02.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u emisiji 'A sada Vlada' te je komentirao uvođenje besplatnih obroka u škole i nacionalne ispite

Rekao je da nema gladne djece nakon što je uveden besplatan obrok u škole. 'To se pokazalo kao jedna od izvanrednih mjera Vlade. Iako je i ranije postojao sustav prehrane, subvencioniran ili financiran s jedne strane od lokalnih zajednica, djelomično roditelja, pa su postojale i socijalne kategorije. To odlično funkcionira. Podijeljeno je oko pet milijuna obroka, 300.000 djece je jelo u školama, oko šest milijuna eura je podmireno u ovom prvom periodu', naglasio je. 'Ne dobivaju, nažalost, svi kuhani obrok, jer ne postoji svugdje kuhinja. No i suhi obroci su nutritivno bogati i zadovoljavaju potrebe djece u razvoju. Jako je izgledno da će uskoro svi učenici imati kuhani obrok', rekao je Radovan Fuchs, piše HRT.

'Očekujemo da se ne rade nikakve posebne pripreme za nacionalne ispite. Oni u osmim razredima služe u prvom redu Ministarstvu, Nacionalnom centru koji ga provodi, odnosno sustavu da vidi kakva je kvaliteta jednog ciklusa obrazovanja na razini Hrvatske, u pojedinim regijama, u pojedinim školama. Provjeravamo što je naučeno. Puno se pričalo o poplavama odlikaša, upravo tome služe i ovi nacionalni ispiti koji onda daju i samim školama uvid u to kakve su one u odnosu na nekog drugog. Rezultati s nacionalnih ispita ne ulaze djeci u prosjek. Služe sustavu kako bi bio bolji. Roditelji će moći vidjeti rezultate u e-dnevniku', kazao je.

'Želimo vidjeti postignuća djece nakon jednog ciklusa obrazovanja', naglasio je.

Probna matura online

'Maturanti su je prošle godine pisali kao test same mature u provođenju. To je bilo napravljeno jer su u tijeku njihova školovanja u kurikulumu bile napravljene izmjene pojedinih predmeta i izmjene koncepcije samih pitanja na maturi. To je prošle godine prošlo jako dobro, maturanti su maturirali. I ove godine je odlučeno da se napravi jedan set pitanja s repozitorijem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, a on se može skinuti i doma vježbati', rekao je. Naglasio je da ne očekuje probleme i da ih je svake godine sve manje, jer se sustav dorađuje u kontinuitetu. 'Želim svim učenicima da upišu ono što žele', poručio je.