solidarno i udruženo

Sindikat novinara: Bez jakih sindikata nema kolektivnog ugovora i radničkih prava

28.04.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Vrijeme je da se trgnemo i organiziramo u što jače sindikate bez kojih nema ni kolektivnog ugovora ni radničkih prava ni udružene snage radnika da solidarno pred poslodavcima obrane svoja davno izborena prava, poručio je Sindikat novinara Hrvatske povodom Međunarodnog praznika rada

Svake godine odajemo počast prvim radničkim borcima i žrtvi koju su podnijeli za osvajanje prava na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati za kulturu i obrazovanje u vrijeme kad su i odrasli i djeca radili svakodnevno 12 do 16 sati dnevno za bijedne nadnice, stoji u priopćenju SNH koje je potpisala predsjednica Maja Sever.

Ubojstva, hapšenja i žrtve prvih generacija sindikalaca, a koja u nekim zemljama traju još i danas, priskrbili su današnjim radnicima njihova solidno uređena prava - zbog kojih su se sada opustili. Odmak od sindikata dogodio se u bivšim socijalističkim zemljama zbog detaljno uređenih radničkih prava, pri čemu je bivši sustav generalno, zajedno sa sindikatima, proglašavan baukom "nenarodnih režima", navodi se.

Stigma i strah od posljedica odvratila je mnoge radnike u tranzicijskim zemljama od učlanjenja u sindikat, što je poslodavcima dobro došlo, tvrdi SNH uz napomenu da su takve prilike i u Hrvatskoj. Gospodarske i financijske krize, pandemija koronavirusa i agresija na Ukrajinu uzdrmale su gospodarstva diljem Europe i svijeta, skupa s najnovijom tehnološkom revolucijom, što se negativno odražava na položaj radnika, naglašava SNH, Pojašnjavaju kako se "uvjeti rada osjetno pogoršavaju, sigurnost zaposlenja ubrzano gubi, nesigurni oblici rada svih oblika šire poput poplave, inflacija primjetno umanjuje plaće, a radno vrijeme brojnih radnika rapidno povećava".

"Zar ćemo svojom pasivnošću prokockati sav onaj napredak ostvaren u posljednjih 137 godina", pita SNH osvrćući se na cjelodnevnu dostupnost radnika pa i tijekom vikenda i godišnjih odmora do koje je došlo zbog nove tehnološke revolucije. Navode primjer osam zemalja EU-a koje su zahvaljujući jakim sindikatima izborile pravo na nedostupnost poslodavcu po isteku radnog vremena.

Uz jake sindikate i mi ćemo jednoga dana moći po završetku radnog vremena isključiti mobitele, a u slučaju poziva poslodavac će vidjeti generičku poruku 'Poštovani, moje radno vrijeme je završilo. Javit ću vam se sutra ujutro', poručuju iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH).