nezadovoljni ponuđenim

Zdravstveni sindikati: Nismo zadovoljni uredbom, tražimo sastanak s premijerom

21.04.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Čelnici Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara izjavili su u petak, nakon radnog sastanka u Ministarstvu zdravstva o uredbama o koeficijentima zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, da nisu zadovoljni ponuđenim pa traže sastanak s premijerom

"Nismo zadovoljni onim što smo vidjeli u uredbi. U odnosu na ono što je ponuđeno u prvom mjesecu, za nas se nije ništa promijenilo", rekla je Anica Prašnjak iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Povećanje koeficijenta sestrama tri do pet posto neznatan pomak

Na sastanku je rečeno da će s izmjenom uredbe medicinskim sestrama porasti koeficijent za tri do pet posto, ovisno o radnom mjestu.

Prašnjak ističe kako su neke druge službe, ne samo liječnici, dobile puno više od njih. Povećanje koeficijenta za tri do pet posto vidi kao neznatan pomak, nakon što im je 2013. smanjen koeficijent za tri posto.

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da su zatražili sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

"Jako smo nezadovoljni, nezdravstveni djelatnici nisu dobili ništa, a ovih tri do pet posto su mrvice jer je riječ o povećanju koje bi u prosjeku iznosilo oko 150 kuna", kazao je.

Današnjem radnom sastanku je djelomično prisustvovao i ministar Vili Beroš, a sindikalcima je rečeno da u ovom trenutku njihove plaće neće rasti za 10 posto, kako je to dogovoreno s liječnicima.

S predloženom uredbom, kažu u Ministarstvu zdravstva, rješavaju određene stvari koje su propustili riješiti prošle godine. Tada su povećane plaće magistrama sestrinstva za 33 do 38 posto, te vozačima sanitetskog prijevoza.

"Tada smo odlučili riješiti problem magistara sestrinstva, a onda u sljedećem koraku rješavati liječnike", rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

Nakon donošenja novog zakona o plaćama u javnim službama bit će donesene dvije nove uredbe o koeficijentima u javnim službama, te o koeficijentima u državnim službama.

Jedino Liječnički sindikat zadovoljan predloženom uredbom

Iako su na sastanku upozoreni kako nemaju zakonsku osnovu za štrajk, sindikalci kažu da će nastaviti s prethodno najavljenim aktivnostima, uključujući i mogućnost prosvjeda.

Jedino je Hrvatski liječnički sindikat bio zadovoljan predloženom uredbom, koja bi trebala biti donesena do 28. travnja.

Tajnik sindikata Kristijan Ćupurdija objasnio je da povećanje za 10 posto za liječnike nije univerzalno, ali je uredbom primijenjeno za njima najbitnije skupine, što uključuje mlade i obiteljske liječnike.