radnički dan

Sindikalci: Ove godine 1. svibnja bez tradicionalne povorke

28.04.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Uoči Međunarodnog praznika rada, u spomen na žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje vijenac su u petak kod križa u Aleji hrvatskih branitelja položili sindikalni čelnici koji su tom prigodom najavili kako će ove godine 1. svibnja proći bez tradicionalne povorke

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je kako su tri reprezentativne sindikalne središnjice odale počast poginulim radnicima. Podsjetio je i kako je danas Dan zaštite na radu te na ukupno 66 poginulih i umrlih radnika na radnom mjestu prošle godine, što se, kaže, ne može i ne smije više tolerirati.

Upitan o najavama prosvjeda Novosel je ocijenio kako je tragikomično da se bez premijera ne može ništa riješiti ni dogovoriti, odnosno imaju li ministri ovlasti za to ili ne. Ako nemaju pregovarat ćemo samo s premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je dodavši kako Vlada dodatno čini apsurdnim da on bira koga će primiti, procjenjujući tko mu je bitniji.

Stoga, ne mogu liječnici biti kasta iznad svih radnika u Hrvatskoj s posebnim pravima. Sada tim putem, kaže, žele i suci, medicinske sestre traže svoja prava i dolazimo do anarhije u kojem će kolektivno pregovaranje postati bezvrijedno.

 Novosel je osudio mogućnost da se kroz smanjenje doprinosa poslodavcima (HUP) uz zadržavanje profita omogući da daju veće plaće u konačnici na štetu radnika i budućih umirovljenika. 

Poruke vlasti sa skupa u Tvornici

 Vezano uz obilježavanje Praznik rada rekao je kako žele da, unatoč tradiciji, oni radnici koji ne moraju raditi, stanu taj dan, no da će prosvjedovati 364 dana u godini. Najavio je prigodni skup u Tvornici kulture s koje će poslati poruke prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, no da neće biti prvosvibanjske povorke. 

 Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i prisjećaju sustava rada u RH.

 Koliko god vlast i službena statistika uporno pokušavali dokazati da živimo dobro, plaće gube utrku s cijenama osobito hrane, a to pogađa najveći dio hrvatskih obitelji. Hrvatski radnici stoga s pravom traže povećanja plaća, dostojne uvjete rada.

 Naglasio je da jedino radnik stvara nove vrijednosti i profit da se toga uvijek valja prisjetiti na 1. svibnja te da oni koji ga ubiru shvate da ga moraju ravnopravno s njima dijeliti.

 Potreban je rast plaća u privatnom i javnom sektoru u državnim službama kako bismo od njih mogli dostojanstveno živjeti. Sve nam je gore i sve nas je manje, upozorio je Sever.

 Osvrnuo se na najavu ministra financija o promjenama poreza na dohodak, rekavši da zabrinjava najava smanjenja doprinosa za mirovinsko osiguranje kako bi rasla neto plaća, no to bi, bez kompenzaciji moglo ugroziti ionako niske mirovine.

 Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić rekla je kako je i radnicima i sindikatima već dosta slušanja istih priča kako nema novca te da ispaštaju hrvatski radnici i umirovljenici, da s tako niskim primanjima svi plaćamo visoke cijene osnovnih životnih namirnica više nego u Njemačkoj.