povećanje plaća

Sindikat ne odustaje; nastavlja se štrajk na sudovima i državnim odvjetništvima

19.06.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) u ponedjeljak je u Rijeci istaknula da se štrajk u sudovima i državnim odvjetništvima nastavlja i da sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva

Sindikat je pokrenuo štrajk 5. lipnja radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova - državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Osnovni zahtjev SDLSN je povećanje plaća od 400 eura neto, ali i reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Šušković je na konferenciji za novinare pred Županijskim i Općinskim sudom u Rijeci navela da se štrajk pokušao proglasiti nezakonitim te da se pokušala donijeti privremena zabrana.

U postupku mirenja poslodavac nije predstavio popis poslova koji se ne smiju prekidati, pa je sindikat sa svojim povjerenicima i u dogovoru s čelnicima tijela, obavio i taj posao, rekla je i naglasila da su službenici i namještenici u sudovima i državnim odvjetništvima savjesno i odgovorno obavljali te poslove tijekom protekla dva tjedna.

U štrajku sudjeluje oko 5 000 ljudi, kao i prvog tjedna, rekla je. Prinuđeni smo na to, dodala je, jer tri protekle godine pokušaji upozoravanja na stanje putem peticija i prosvjeda nisu donijeli rezultate.

Oprema na sudovima je zastarjela, na natječaje za zapošljavanje nitko se ne javlja

Šušković je navela da redovito na terenu obilaze članove i povjerenike i daju im podršku. Ocijenili smo da Vladino predloženo povećanje plaća cijeloj državnoj službi za 60 do 100 eura nije dostatno za rješavanje materijalnog piranja zaposlenih u sudovima i državnom odvjetništvu, istaknula je.

Dodala je da očekuju sastanak s ministrom pravosuđa i uprave danas poslijepodne, te kroz razgovor s njim neko rješenje, u uvjerenju da je i Vladi u interesu zbog građana i onih koji rade u sudovima i DO da se štrajk što prije završi.

Šušković je istaknula da su povećanja plaća bitna, ne samo za one sa srednjom i višom stručnom spremom u sudovima i DO, nego i za rukovoditelje, jer je, dodala je, jednako teško zadržati visokokvalificirane i obrazovane ljude.

Županijska povjerenica SDLSN za Primorsko- goransku županiju Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu "jednaki među jednakijima". Mi, kao nereprezentativni sindikat možemo biti primjer ostalima kako se izboriti za svoja prava, rekla je.

Članovi sindikata požalili su se novinarima i na loše materijalno- tehničko stanje u sudovima i DO. Oprema je dotrajala i zastarjela, ljudi odlaze, a ne natječaje za zapošljavanje se nitko ne javlja tako da je sve veći pritisak na preostale zaposlene, istaknuli su.