apel vladi

Umirovljenici traže ukidanje obveze plaćanja alimentacije za unuke

21.09.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u četvrtak hitno ukidanje zakonske obveze da djedovi i bake plaćaju alimentaciju za svoje unuke, istaknuvši da ta obveza naštetila mnogim starijim osobama.

Obveza da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unuka, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje, uvedena je u Obiteljski zakon još 2014., naveli su i upozorili da je od tada naštetila stotinama starijih osoba.

“Napominjemo da takvo zakonsko rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji, jer je besmisleno tražiti alimentaciju od djedova i baka koji nisu ni pravno odgovorni za svoje unuke”, istaknuli su u priopćenju te ocijenili da je riječ o nepravednom i neodrživom zakonu.

SUH i MUH stoga, u tijeku izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju, traže ukidanje tog instituta i apeliraju Vladi da “ispravi postojeće nepravde i greške” i provede svoju politiku zaštite starijih osoba i umirovljenika, kao najranjivije skupine najviše izložene siromaštvu.

Također, traže da se i ukine obveza roditelja koji živi s djetetom, da prije traženja državne alimentacije, nju zatraži od bake i djeda, odnosno roditelja bivšeg partnera koji ne plaća obveze za dijete. 

Podsjetili su na uvjete u kojima žive hrvatski umirovljenici, čijih je više od 67 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca. Dodali su i da svaki treći umirovljenik živi u riziku siromaštva.

“Smatramo nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se odmah aktivirao u slučajevima kada roditelj, zbog gubitka posla ili bolesti, nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom”, predložili su iz Sindikata i Matice umirovljenika.