U LJUBLJANI

Sindikalni prosvjedi ispred zgrade vlade

16.06.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Više stotina slovenskih sindikalnih aktivista prosvjedovalo je u srijedu u Ljubljani pred zgradom vlade, tražeći da se zaustave promjene radnog zakonodavstva, a razbili su i maketu "reformskog semafora" koji premijer Pahor zadnjih mjeseci koristi kako bi ilustrirao u kojoj je fazi prihvaćanje tih zakona.

"Živimo u teška vremena i može doći do toga da će se političari morati bojati radnika, a tada jao i nama i političarima. Tu situaciju želimo spriječiti i zato od poličara zahtijevamo da se s radnicima i njihovim pravima prestanu sprdati jer će nam prekipjeti", rekao je novinarima tijekom protesta Dušan Semolič, predsjednik najjače sindikalne centrale, Saveza slobodnih sindikata (ZSSS).

Sindikati od vlade traže da zaustavi postupak prihvaćanja triju zakona s područja radnog prava, zakona o radnim odnosima, zakona o regulaciji tržišta rada i zakona o honorarnom i povremenom radu. Sindikati tvrde da je prijedlog tih zakona donesen bez pravog dijaloga sa sindikatima i njihove privole, te da ne pristaju na tako radikalno smanjenje otkaznih rokova radnicima, lakša otpuštanja i druga prava, te da se Pahorova vlada stavila na stranu poslodavaca, odnosno kapitala.

Tijekom protesta sindikalisti su simbolički srušili maketu Pahorova "reformskog semafora", elektronske naprave kojom je premijer zadnjih mjeseci javnosti ilustrativno pokazivao u kojoj su fazi njegove reforme koje su po njegovim riječima nužne ako se Slovenija želi izvući iz krize i postati ekonomski konkurentnija.

Crvenim signalom na semaforu su označeni reformski zakoni koji su blokirani zbog sporog usklađivanja ili protivljenja sindikata, oporbe i interesnih skupina, žutom oni koji čekaju u parlamentu, a zelenom oni koji su već potvrđeni i kojih je najmanje.

Pahor zadnjih mjeseci ustrajno ponavlja da će nepopularne reforme provesti ove godine unatoč brojnim otporima i da će na kraju godine na semaforu svjetliti samo zeleni signali.