OD 1. OŽUJKA

ZET diže plaće: Rastu osnovica, stalni dodatak i nagrade; vozačima i koeficijenti

26.03.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Pregovarački odbori poslodavca i reprezentativnih sindikata u ZET-u dogovorili su povećanje osnovice za sve radnike u iznosu od 12 posto, te su povećani koeficijenti nižoj i srednjoj stručnoj spremi, koju najvećim dijelom čine vozači

Radi se o ukupno 89 posto radnika zahvaćenih izmjenom koeficijenata, priopćio je u utorak ZET nakon potpisivanja II. dodatka Kolektivnog ugovora i izmjene kataloga radnih mjesta.

Dogovoreno je i povećanje stalnog dodatka na plaću na 150, 170 ili 200 eura, ovisno o grupi složenosti poslova te povećanje prigodnih nagrada na maksimalni neoporezivi iznos od 700 eura pri čemu božićnica raste na 467 eura, dok regres ostaje isti.

Povećane su mjesečne nagrade za rad na maksimalni neoporezivi iznos od 93,33 eura, zatim dodatak za prehranu na 100 eura, kao i povećanje jubilarne nagrade na maksimalne neoporezive iznose.

Povećanje materijalnih prava primjenjuje se od 1. ožujka te će ukupni financijski efekt za 10 mjeseci ove godine iznositi 17,4 milijuna eura.

Potpisivanjem dodatka i izmjenom kataloga radnih mjesta uspješno su završeni pregovori o povećanju materijalnih prava radnika, kažu ZET-u, napominjući da su tijekom cijelog procesa pregovora, predstavnici Grada Zagreba i Uprave imali u vidu ekonomsku situaciju u društvu, inflaciju, kao i stanje na tržištu rada.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović nada se da će povećanja materijalnih prava doprinijeti prepoznavanju ZET-a kao poželjnog poslodavca, posebice u dijelu deficitarnih strukovnih zanimanja.

U ime dva reprezentativna sindikata dodatak Kolektivnog ugovora potpisali su Anto Jelić i Dražen Jović.

U ZET-u podsjećaju da povećanje dolazi nakon što je lani sklopljen Kolektivni ugovor na tri godine, kojim je osnovica od 1. siječnja 2023. narasla za pet posto, a od 1. srpnja 2023. za dodatnih tri posto.

sve osim nogometa