SINDIKATI IZRAČUNALI

Nikad skuplja uskršnja košarica za tročlanu obitelj u Hrvatskoj

26.03.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (HNS) predstavili su utorak novi izračun uskršnje košarice za tročlanu obitelj, koji pokazuje da je košarica ove godine skuplja za 16 do 21 posto, ovisno o kategoriji, za što je razlog kontinuiran rast cijena hrane

„Iako se u javnosti ponavlja da inflacija nastavlja usporavati, pa je u veljači iznosila 2,4 posto, cijene hrane i dalje rastu osjetno više od stope inflacije, u veljači su povećane za 5,7 posto”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Sever je naglasio da u Hrvatskoj izdaci za hranu i dalje imaju najveći udio u mjesečnoj potrošnji kućanstva, trenutno iznose 26 posto, no u kućanstvima s manjim prihodima taj udio raste i do 40 posto, a u nekim slučajevima prelazi 50 posto.

Za izračun uskršnje košarice NHS je pratio sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, a košaricu su podijeli na tri kategorije - skromnu, srednju i bogatiju.

Sadržaj košarica se razlikuje po vrsti mesa i ribe te pojedinih kategorija kao što su vrste kolača, slatkiša i pića. U izračun su ušli i kvaliteta i podrijetlo proizvoda.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a korištena je prosječna cijena za proizvode različitih i istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec / Pixsell

Bogatija košarica ove godine iznosi 395,55 eura, što je porast za 21 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos od 327,80 eura.

Srednja košarica je ove godine 237,47 eura, što je 17 posto više nego lani kad je bila 203,71 eura. Skromna košarica pak iznosi 116,60 eura, što je 16,31 posto više od lanjskih 100,25 eura.

  • +25
Sindikati o uskršnjoj košarici Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

U iznose košarica nisu uračunati darovi za Uskrs, kao ni razni turistički aranžmani u zemlji inozemstvu.

„Mnogi građani ne samo da za blagdane neće moći nigdje putovati, niti posebno darivati najbliže, nego si, nažalost, neće moći priuštiti ni najskromniju blagdansku košaricu”, upozorio je Sever.