falsificirani potpis

Zaratili sindikati u prosvjeti: 'Ne želimo vjerovati da se ovakve važne stvari namjerno pogrešno interpretiraju'

03.04.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama odbacili su kao neistinito i manipulativno priopćenje Sindikata znanosti o ukidanju prosvjetnog i dodatka na plaću za nenastavno osoblje, uz nadu da se pogrešne interpretacije ne događaju u političke svrhe

"Jučerašnje priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a posebno njegov naslov, prije svega su krajnje manipulativni te zaposlenike u sustavu obrazovanja dovode u zabludu vezano za dodatke na plaću koji su predmet izmjena i dopuna postojećih Sporazuma", priopćili su SHU i NSZSŠH u srijedu.

Sindikat znanosti je priopćio u utorak da je Vlada falsificirala potpis toga sindikata na sporazumima o ukidanju dodataka na plaću. Naveli su da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo trima obrazovnim sindikatima potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto, a Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja je odbio potpisati navedene sporazume jer smatra da nisu u interesu zaposlenika.

Iz SHU-a i NSZSŠH-a poručuju da se Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. i Sporazumom o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodatku na plaću iz 2019. zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju ne ukida ni prosvjetni dodatak niti dodatak za nenastavno osoblje.

Ističu da su izmjene i dopune navedenih Sporazuma obveza koja proizlazi iz novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama s kojim se trebaju uskladiti svi sporazumi i kolektivni ugovori u javnim i državnim službama, budući da su svi stalni dodaci na plaću, što dodaci iz ovih Sporazuma jesu, od 1. ožujka 2024. ugrađeni u koeficijente složenosti poslova za obračun plaće zaposlenika u sustavu obrazovanja.

"Osim toga, netočno je i nedopustivo tvrditi da navedene izmjene i dopune Sporazuma nisu u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja jer sadržaj ovih izmjena i dopuna u potpunosti štiti zaposlenike u sustavu obrazovanja od bilo kakvog umanjenja koeficijenata za obračun plaće u budućnosti", navode ova dva sindikata.

Vjeruju, kako navode, da je jučerašnje priopćenje bilo "samo (loš) pokušaj opravdanja nelogičnog postupka odbijanja potpisivanja predmetnih izmjena i dopuna od strane Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a što nikako nije bilo u interesu zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti".

"Ne želimo vjerovati da se ovakve važne stvari za zaposlenike u sustavu obrazovanja namjerno pogrešno interpretiraju u političke svrhe, baš u tijeku predizborne kampanje u kojoj je, kao nositelj liste socijaldemokrata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u V. izbornoj jedinici, kandidat Vilim Ribić, savjetnik NSZVO-a.