AFERA U VRGORCU

Sindikalni čelnik kazneno prijavio direktora HAC-a

13.09.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podnio je danas kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepka Bobana zbog nezakonitosti prilikom zapošljavanja deset blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac

Stanić u prijavi tvrdi da je Boban "zaobišao" zakonit odabir stručnog povjerenstva te zaposlio druge osobe umjesto onih koje je preporučilo povjerenstvo i koji su po zakonu imali prednost kod zapošljavanja jer su vojni invalidi, branitelji ili djeca poginulih branitelja.

Sindikalni čelnik nadalje tvrdi da je na Bobana "vršen pritisak gradonačelnika Vrgorca Borislava Matkovića, ministara Božidara Kalmete (preko Mladena Sjauša) i još nekih političara".

Ministra mora, prometa i infrastrukture Kalmetu sumnjiči da je u izjavi jednoj televizijskoj postaji pokušao relativizirati nezakonite postupke čelnika HAC-a pa je time počinio kazneno djelo prikrivanja kaznenog djela.

Stanić sumnja i da je cijeli postupak zapošljavanja organiziran tako da se skrati žalbeni rok nezadovoljnih kandidata.

Uz kaznenu prijavu predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata priložio je popise kandidata koje je preporučilo HAC-ovo povjerenstvo i onih koje je odabrao i zaposlio prijavljeni predsjednik Uprave HAC-a, rješenje Državnog inspektorata te prepisku između HAC-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

HAC je, inače, krajem kolovoza na zahtjev premijerke Jadranke Kosor poništio natječaj za zapošljavanje deset blagajnika na naplatnoj postaji u Vrgorcu. Premijerka je to zatražila nakon medijskih napisa o nepravilnostima pri zapošljavanju.

Po pisanju tiska, zbog tih je nepravilnosti i USKOK nedavno "ušao" u HAC, a nezakonitosti je već ranije utvrdio i Državni inspektorat koji je najavio da će protiv te državne tvrtke i odgovorne osobe prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja za što je predviđena novčana kazna od 10.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, to jest od 5000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu.

Inače, zbog nezakonitog zapošljavanja u HAC-u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je početkom rujna podnijelo optužni prijedlog protiv šestorice odgovornih osoba koje tereti da su zlouporabili položaj i ovlasti te bez natječaja od 2004. do 2009. zaposlili pet osoba bez stručne kvalifikacije. Optuženi su bivši direktori Mario Crnjak i Jurica Prskalo, članovi uprave Josip Sapunar, Mario Lovrinčević i Ivica Mlinarević te zamjenik direktora Sektora za održavanje i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Željko Krapljan.