kapitalna investicija

Tomašević najavio početak radova na Paromlinu, otkrio tko nastupa u Maksimiru za 1. maj

25.04.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, najavio je na redovnoj konferenciji za novinare da će do kraja godine započeti radovi na najvećem kapitalnom projektu u njihovu mandatu – projektu Paromlin, odnosno knjižnici i društveno-kulturnom centru

'Riječ je o najvećem kapitalnom projektu za našeg mandata, riječ je o projektu od preko pola milijarde kuna, a kako ne bi bio samo knjižnica, već kako bi bio multifunkcionalni prostor za cijeli grad, dogodile su se promjene i radovi bi trebali početi krajem godine', rekao je Tomašević i dodao da će javna nabava biti raspisana do ljeta. Objasnio je da su naručili uklanjanje derutne zgrade bivše Zagrebačke banke, koja se nalazi nedaleko od planiranog projekta, ali da ju je vlasnik odlučio sam ukloniti.

'Moram napomenuti da će se uklanjati još neke u toj ulici. Govorimo o zgradama koje su više desetljeća zapuštene i sve ono što smo rekli da ćemo napraviti, to i radimo', rekao je Tomašević. Luka Korlaet naveo je kako se radi na pripremama za krčenje prostora u Paromlinskoj da bi pristup novoj zgradi bio što reprezentativniji, a ispod knjižnice bit će i parking, odnosno podzemna garaža.

'To je zapadni ulaz u zonu Gredelj, kojim se također bavimo u dogovoru s Ministarstvom prometa i HŽ Infrastrukturom te imamo ideju povezivanja tih dvaju prostora', rekao je Korlaet. Tomašević je pojasnio da se ide u rebalans proračuna kako bi se mogla financirati izgradnja Paromlina, a smatra da će investicija biti i veća od pola milijarde kuna s obzirom na poskupljenje materijala. Potom se osvrnuo na u petak objavljeno izvješće Holdinga za 2022. godinu.

  • +6
Tomašević obišao radove na obnovi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Prvi put od 2019. Zagrebački holding završio je u plusu, iako ćemo se i dalje baviti refinanciranjem duga koji nam je ostavljen u Holdingu. Vjerujem da ćemo dobiti hrpu financijskih lekcija od oporbe, a posebno od stranke Milan Bandić 365.

Možete zamisliti u kakvom su nam stanju ostavili Grad kad oni kao stranka idu u stečaj. A mi smo u suficitu, no taj novac ne možemo koristiti za projekte, već za dugove koje su nam ostavili. Holding je prvi put u plusu, dobili smo i pomak u kreditnom rejtingu nekoliko puta, ukinuli smo kašnjenja u plaćanju školama i vrtićima koja smo naslijedili, a eto, to je pokazatelj koliko smo mi nesposobni, a koliko su oni sposobni kad im stranka ide u stečaj', rekao je gradonačelnik.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Pozvao je sve na proslavu 1. maja u Maksimir, gdje će okupljene zabavljati Zagrebački orkestar ZET-a, Akademski orkestar FER-a, ali i Zdenka Kovačiček, Jimmy Stanić i Drago Diklić.

Čelni ljudi gradske uprave boravili su u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju jer je u tijeku njegova obnova i rekonstrukcija vrijedna 26,5 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira oko 10 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem mehanizma ITU, a oko 9,2 milijuna eura dolazi iz Fonda solidarnosti. Grad Zagreb će za projekt izdvojiti oko 7,3 milijuna eura.