po mnogima najgori saziv

Drame, izbacivanja, svađe, kaciga, smeće: Deveti saziv s nevjerojatnim brojem kazni, poznati i rekorderi, a znamo i tko su bili oni manji od makova zrna

19.05.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Deveti saziv Hrvatskog sabora koji je jučer raspušten mnogi nazivaju najgorom garniturom koja je do sada sjedila u saborskim foteljama. Može im se svašta zamjeriti, no činjenica je da su se naradili više nego zastupnici u ranijim sazivima. Ovaj saziv je apsolutni rekorder i po broju izrečenih stegovnih mjera. U tome su se istaknuli SDP-ov Gordan Maras i Mostov Miro Bulj te su, osim što su skupili najviše kazni, ujedno najaktivniji zastupnici u devetom sazivu. Među najneaktivnijima su pak tri HDZ-ova zastupnika imena Dražen

Deveti saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 14. listopada 2016., a raspušten 18. svibnja 2020. Iako je ovaj saziv ranije raspušten, tj. nedostaje pet mjeseci do punog četverogodišnjeg mandata jer se HDZ-u žuri na izbore, ekipa iz ovog saziva zasjedala je više nego oni iz prethodnih saziva, bili su izuzetno aktivni, a rekorde ruše i po broju stegovnih mjera.

Zasjedali su 421 dan, dok su njihove kolege u prethodnim sazivima, dakle petom, šestom i sedmom (osmi ne uzimamo u obzir jer je trajao tek sedam mjeseci) zasjedali 298, 332 i 393 dana. Odradili su i 1702 točaka dnevnog reda, također rekordan broj ako uspoređujemo prethodno navedene sazive. Podbacili su pak u broju donesenih zakona; u devetom sazivu izglasano je 735 zakona, dok je u sedmom ta brojka bila 820, a u šestom sazivu 814.

Apsolutni rekorderi u kaznama

Zastupnici koje smo izabrali u prethodnom sazivu, jučer raspuštenom, bili su skloni svađama i konfliktima. Bacali su se papiri, donosilo smeće (Miro Bulj je u raspravi o gospodarenju otpadom ostavio vreću sa smećem u sabornici), a u ponedjeljak, zadnjeg dana zasjedanja, SDP-ov Gordan Maras poklonio je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću alpinističku kacigu.

  • +8
Maras u Saboru uporno oslovljavao Jandrokovića s 'gospodine Plenkoviću' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sjetimo se samo svađe Mostova Mire Bulja s nekadašnjom ministricom gospodarstva Martinom Dalić oko akumulacijskog jezera Peruća.

Sve u svemu, ako je deveti saziv u nečemu višestruko probio rekord, to su stegovne mjere. Ukupno ih je bilo čak 760, uz 34 najrigoroznije kazne, a to je udaljenje iz sabornice. U sedmom sazivu, usporedbe radi, izrečena je 61 stegovna mjera uz niti jedno udaljenje, u šestom je izrečeno 86 stegovnih mjera uz 14 udaljenja, a u petom sazivu 151 stegovna mjera uz nula udaljenja.

Sukob Mire Bulja i Martine Dalić Izvor: Društvene mreže / Autor: RakijaMala

Stranka kojoj je izrečeno najviše stegovnih mjera je SDP; zaradili su ih 257 i devet udaljenja iz sabornice. U tome prednjači njihov zastupnik Gordan Maras, a koji je i zadnjeg dana zasjedanja izveo performans u Saboru, zaradivši ukupno 157 stegovnih mjera, od toga mu je izrečeno osam udaljenja iz sabornice. Slijedi Most s 209 izrečenih stegovnih mjera, među kojima je šest udaljenja. Za njih su zaslužni Miro Bulj (100 izrečenih mjera i dva udaljenja) te Nikola Grmoja s 85 stegovnih mjera i četiri udaljenja.

Ivan Pernar iz istoimene stranke rekorder je po broju udaljenja iz sabornice. Predsjedajući mu je naložio da napusti sabornicu čak 18 puta. Kod Pernara je to bilo najupečatljivije jer uglavnom nije svojevoljno napuštao sabornicu pa bi ga iznosila saborska straža. Vladajući HDZ bio je u prošlom sazivu poprilično suzdržan - HDZ-ovcima je ukupno izrečeno 60 stegovnih mjera.

  • +5
Ivana Pernara iznose iz sabornice Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bulj najaktivniji bez konkurencije, trojica Dražena iz HDZ-a među najneaktivnijima

Dvojica zastupnika rekordera po stegovnim mjerama ujedno su najaktivniji zastupnici. Riječ je o Mostovu Miri Bulju i SDP-ovu Gordanu Marasu. Bulj je u prošlom sazivu imao ukupno 3225 aktivnosti. Riječ je o raspravama, replikama, obrazloženjima amandmana… Slijedi Maras s 2272 aktivnosti. Aktivni su bili i Ivan Pernar (1384), Nikola Grmoja (1256) Anka Mrak Taritaš (1193), Tomislav Žagar (1146)…

Rekordan broj prebjega

Analiza podataka pokazala je da je u ovom sazivu bio rekordan broj stranačkih prebjega - čak 31 zastupnik promijenio je barem jedan klub. Najveći broj prebjega bio je u izbornoj 2016. godini, a rekorder u izgubljenim zastupnicima je SDP - tada ih je izgubio devet. Najviše SDP-ovaca prebjeglo je u klub Bandić Milan 365, a to su bili Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Ana Komparić Devčić. Najveći dobitnik prebjega, stranka Bandić Milan 365, od 2016. je u svoje redove dobila čak sedam saborskih zastupnika koji su napuštali klubove HNS-a (Puh, Kajtazi), HSS-a (Madjer) i SDP-a (Ronko, Opačić, Komparić Devčić). (Hina)

Imamo i neslavne rekordere, dakle najneaktivnije zastupnike čiji se broj aktivnosti broji jednoznamenkastim brojem. Najgori je Dražen Milinković (HDZ) s dvije aktivnosti i njegov stranački kolega Dražen Barišić s tri. Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku šest je puta bila aktivna u Saboru. Još jedan Dražen iz HDZ-a, ovog puta Dražen Srpak, sedam puta zabilježio je aktivnost u Saboru. Što se tiče postavljenih pitanja, uglavnom pisanim putem, najviše ih je postavila Mostova Sonja Čikotić, i to 273. Slijedi SDP-ov Domagoj Hajduković s 261 postavljenim pitanjem, pa Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida s njih 241.