posjet osijeku

Sinčić: Nastavlja se politika pogodovanja velikim poljoprivrednim proizvođačima

18.02.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Predsjednik stranke "Živi zid" Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je u Osijeku rekao da se nastavlja politika pogodovanja velikim poljoprivrednim tvrtkama poput Agrokora i da to pokazuje da se ne vodi briga o ruralnom razvoju niti o pravilnom razvoju poljoprivrede.

U izjavi medijima na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, Sinčić je upozorio na proces kojim, kako smatra, Ministarstvo poljoprivrede prisiljava načelnike općina i graodnačelnike da onu zemlju koju su tvrtke iz koncerna "Agrokor" imale u u zakupu u vrijeme dok je vlasnik bio Ivica Todorić i sada daju novim tvrtkama "Agrokora".

Tvrdi kako je na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu o temi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem "od strane DORH-a rečeno skandalozno tumačenje 'Lex Agrokor'", po kojemu je nebitno potpiše li neki gradonačelnik ili načelnik da daje tu zemlju novim Agrokorovim tvrtkama u zakup ili ne jer će ta zemlja automatizmom, ex lege, i dalje ići tim firmama".

"Drugim riječima, Lex Agrokor nastavlja poljoprivrednu politiku RH, a to je da se pogoduje velikima. I nakon Todorića, Todorić", ustvrdio je predsjednik "Živog zida" ocijenivši  kako će novi vlasnici Agrokora, koji su to postali nakon nagodbe vjerovnika, "tu zemlju i dalje dobiti na pladnju jer će se po Lex Agrokor ti ugovori produljiti".

Smatra skandaloznim što općine, a niti Ministarstvo poljoprivrede nisu radili analizu o tome što bi se dogodilo kada bi to zemljište i dalje ostalo Agrokoru i kada bi se vratilo državi, pa da ga onda jedinice lokalne samouprave podijele proizvođačima, kojima je to stvarno potrebno, posebice malim obiteljskim polljoprivrednim gospodarstvima, koja čine 98 posto hrvatske poljoprivrede.

S obzirom na to da brojne općine i gradovi nisu u predviđenom roku donijeli programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, jer za to nemaju kapaciteta, Sinčić je izrazio bojazan da će se u dugotrajne zakupe, a riječ je o desetljećima, "dati ogromne količine najplodnijih poljoprivrednih površina, bez da smo si ostavili zakonsku ili stratešku poziciju da sada, kada Todorića više nema, drugačije preraspodijelimo te resurse".

To je inercijsko i neplansko djelovanje u poljoprivedi, umjesto razrade inteligentnog pristupa i razmatranja koja opcija nam je bolja, ocijenio je Sinčić.

Sinčić je s članovima stranke na Trgu samohranim roditeljima uručio donacije od 500 kuna, kazavši kako je to "prva faza". Dodao je da će se s time nastaviti, iako se, zbog velikog broja zahtjeva, proces malo odužio, ali da će, "svatko tko je zadovoljio formu koju propisuju institucije, dobiti donaciju".