'hrvatska je ugrožena'

Sinčić: Kolakušić i ja smo najviše puta glasali protiv odluka većine u Bruxellesu

01.06.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Kandidati stranke Pravo i Pravda (PiP) za EU izbore pozvali su u subotu građane da na izborima biraju one za koje misle da će učiniti nešto za njihove živote, rekavši da program stranke zastupa suverenitet država članica u odnosu na Europsku komisiju, glavnog kreatora EU politika

Vodeći kandidat PiP-a Mislav Kolakušić na konferenciji za medije u Zagrebu je izjavio kako mnogi građani kažu da ih politika ne zanima jer promjena nema, no da politika dotiče svakog čovjeka.

"Koja su vaša prava u bolnici kad se rodite, koja su vaša prava prilikom upisa u vrtić, kolika će vam biti mirovina? Svakim izlaskom na izbore svaki građanin Hrvatske odlučuje o svojoj sudbini i o sudbini svoje djece, svojih unuka i budućim pokoljenjima", dodao je.

Kandidat Ivan Lovrinović rekao je kako EU iz ciklusa u ciklus preuzima sve više ovlasti članica zbog čega je suverenitet i državnost svih članica, pogotovo manjih, postala upitna.

Ustvrdio je kako je Hrvatska, umjesto da se ekonomski digla poput Poljske ili Češke, postala "prosjakinja EU-a", dok se istovremeno premijer Plenković hvali povlačenjem sredstava iz EU fondova.

"Europski fondovi su postali politički mehanizam za održavanje na vlasti poslušnih struktura u manje razvijenim zemljama. Te strukture, uključujući i našu, razvile su čitavu mrežu kapilarne korupcije", naveo je Lovrinović.

Kandidat Ivan Vilibor Sinčić rekao je kako su on i Kolakušić najviše puta glasali protiv odluka većine u EU parlamentu.

Kaže da je to uspjeh iz pozicije brige za vlastitu državu jer da je "većina tih direktiva, uredbi i odluka koje danas donosi većina u Bruxellesu ide na štetu interesa RH".

Naveo je kako je hrvatska državnost danas ugrožena i da je pokrenut proces da se državama članicama u potpunosti ukine pravo veta i da se države unutar europskih institucija preglasavaju.

"Hrvatska, koja ima 0,4 posto stanovništva, 0,8 posto ekonomije i koja ima 1,5 posto maksimum predstavničke moći bez tog veta će biti preglasana", tvrdi Sinčić.