ŽIVI ZID ZABRINUT

Sinčić: Deložacije su tihi genocid nad stanovništvom

24.03.2015 u 18:51

Bionic
Reading

Živi zid pozvao je u utorak sindikat policije da ne deložiraju ljude iz jedinog doma jer to uništava obitelji, a Ivan Velibor Sinčić smatra da se 'rastući broj deložacija približava nečemu što bi se moglo nazvati genocidom ili tihim genocidom nad stanovništvom' na ovom području

'Mi tu uvijek rado uskačemo. Obitelj je uvijek upoznata sa svim posljedicama onoga što se može dogoditi, a obitelj Cvjetković ćemo pratiti i dalje dok se ovaj slučaj i trajno ne riješi', poručio je čelnik Živog zida Sinčić na konferenciji za novinare na kojoj se Živi zid očitovao o današnjemu novom pokušaju deložacije obitelji Cvjetković na zagrebačkom Bukovcu.


Sinčić je rekao da je riječ čak o petom pokušaju deložacije te obitelji i da je vrlo zadovoljan ishodom današnjih događaja.

'Ovo je još jedan pokušaj tajne deložacije, znači u bilo kojem trenu policija sa sudskim ovršiteljem može upasti, pokazati papir i reći: 'Sada je vaš termin da idete van.' Nema onih osam dana kako je propisano zakonom', ustvrdio je Sinčić.

Mario Gracin rekao je da je Živi zid zabrinut zato što se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i čelnik oporbe, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nisu očitovali o tom problemu koji 'gotovo tri tjedna gori'.

'Na državi je bilo da riješi taj problem' i da nekakvo rješenje za tu obitelj ili da nadoknadi štetu onome tko je kupio dom obitelji Cvjetković, rekao je Gracin i dodao: 'Oni ne nalaze nikakvo rješenje.'

Pozvao je sindikate policije da prestanu deložirati ljude iz jedinog doma.

'To nije posao policije, to nije posao policije niti po njihovoj prisegi niti po Ustavu. Deložiranje iz jedinog doma je protivno Ustavu, protivno je direktno članku 34. Ustava koji kaže da je dom nepovrediv. Deložacija je jedan čin koji je ravan uništenju obitelji. Zbog deložacije, imamo psihičke posljedice za obitelj, imamo i povećanje troškova i imamo na kraju krajeva razdvajanje same obitelji i uništenje. Možemo reći da je deložacija čin ravan uništenju obitelji', ustvrdio je Gracin.

Alan Kolić, koji je bio zadužen za koordinaciju aktivista Živog zida u deložaciji obitelji Cvjetković, podsjetio je kako je okupljanje počelo prošlog ponedjeljka na Bukovcu, kada se okupilo od 100 do 150 ljudi. Nakon toga je svaki trenutak netko morao biti u kući ili ispred kuće, od aktivista Živog zida, do prijatelja i rodbine. Kolić je rekao da su 'jako zadovoljni kako je to ispalo budući da su uspjeli organizirati dovoljan broj ljudi'. Dodao je da je upitno 'kako će se dalje situacija razvijati jer u svakom času netko može doletiti s papirom i reći - ajmo van'.

'Mi se nadamo da se to neće dogoditi i da ćemo imati konstantnu količinu ljudi ispred i unutar kuće, a to će sigurno biti tako budući da su aktivisti Živog zida ondje od prošlog tjedna', istaknuo je, uz ostalo, Kolić.