MAKSIMALNI ADRENALIN

Simulacije od kojih boli glava

18.02.2013 u 21:26

Bionic
Reading

PC gaming nije mrtav, a ovaj članak to svesrdno demonstrira. Upoznajte najbolje PC-simulacije ikad stvorene

Moderno poimanje simulacije, ili barem kvalitetne simulacije, dosta često podrazumijeva igre u kojima nešto eksplodira. Stvarno, pored Microsoft Flight Simulatora ne možemo se sjetiti ničega osim utrka što se ne može prodati pod simulaciju. Čak i utrke u zadnje vrijeme koketiraju s Call of Dutyjem. Pa, za boga miloga, sve je počelo s onim Burnoutom i kulminiralo draguljima poput Gas Guzzlersa i Split/Seconda. Naravno, ovo ne znači da na tržištu nema kvalitetnih simulacija. Samo kažemo da je bitno ponekad vratiti se korijenima. Napustiti osnovni koncept. Prepustiti se užitku alternativnih simulatora. I onda nabasati na ove dragulje.

 

Današnje popularne simulacije vožnje malo naginju na akcijsku stranu...

 

German Truck Simulator

 

Kako bi bilo da, za razliku od klasične destrukcije, naiđete na naslov koji potiče razmišljanje o širokim cestama? Da dane provodite kontemplirajući o spavanju za volanom i ronjenju u suprotni trak, kao i milinama višesatnog adrenalinom napumpanog sjedenja u kamionu. German Truck Simulator, eto što. Ova igra definitivno ne spada među vrh bizarnog, no iskreno - to nas ni ne zanima. Jedina stvar koja nas više raduje od žvakanja dimljene kobasice s grahom u zapušenoj kabini kamiona je izraz na licu djeteta kada mu za rođendan umjesto novog Haloa uvalite ovo.

 

Iz Zagreba do Maroka. Soundtrack u prodaji na obližnjem auto-sajmu

 

Forklift Simulator

 

Mislili ste da je vožnja njemačkim kamionima najbolje što se može ponuditi? Dobrodošli u igru gdje vozite viljuškare. Da, viljuškare. Začudo, i na ovom naslovu radila je njemačka firma pod imenom Astragon. Igra, doduše, možda ne hvata korak za GRID-om ili novom Forzom, no to i nije poanta. Vaš je zadatak dizati stvari i onda ih spuštati negdje drugdje. Usput, izuzetno je bitno ne nabijati ljude na viljuškara, kao što je svojevremeno spomenuto u jednom drugom njemačkom videu. U svakom slučaju, moramo priznati kako adrenalinski rush koji smo dobili kod German Truck Simulatora nije ni blizu suspensu i napetosti vožnje viljuškara po skladištu. Najveće kritike igri došle su u vidu njenog storylinea. Navodno je potrebno igrati oko pedeset sati prije nego što dođete do Mordor levela gdje viljuškarom pomažete Frodu da baci prsten u Mount Doom.

 

Forklift simulator 2009.

 

Farming Simulator

 

I tako dolazimo do kralja simulatora, neuništivog i prilično fenomenalnog Farming Simulatora 2013. U njemu, za razliku od ostalih igara koje smo spomenuli, na raspolaganju imate gomilu različitih atraktivnih vozila u visokoj definiciji. Pred vama su polja koja treba obraditi, a iza vas je obitelj koju treba prehraniti, obrazovati i kupiti im iPadove. Ili je sve to možda laž? Nalazi li se iza svega ovoga pametno smišljena varka koju igrači mogu razbiti tek nakon što izaberu između plave i crvene pilule? Kao što se da predočiti u priloženom videu, stvari sežu daleko od klasične zemljoradnje. Oči će vam, naime, biti otvorene kada saznate kakav svijet poroka leži iza uredno sakupljenog kukuruza ili široke netom preorane njive.

 

Žestina na 11 u Farm Simulatoru 2010

 

 

Street Sweeper Simulator

 

OK, jeste li spremni za adrenalinski rush kakav nikad niste imali? Jeste li zaista jedan od onih igrača koji su spremni probiti Matriks i rasturiti koncept hardcore Astragon gaminga? Jeste li Onaj koji će spasiti svijet rotirajućim četkama? Onda je ovo proročanstvo gaminga prava stvar za vas. Upoznajte Street Sweeper Simulator: igru u kojoj vozite smetlarski kamiončić. Da, onog s dvije četke ispod koji ide uz pločnik i otraga ima šaržer s metlama za ručnu obradu. Vaš je zadatak jednostavan ali i opasan: očistiti ulice od smeća. Svu dramu i adrenalin ovog super naslova moći ćete dodatno upiti i u čitavom nizu korisničkih videa koji dosežu granice nerealnog.

 

Takin' out da trash

 

 

Najboljnost!

 

Destruction Simulator

 

Mislili ste da ćemo dosegnuti kraj članka i ne spomenuti jednu jedinu igru u kojoj sve leti u zrak. E, pa prevarili ste se. Nikad nećemo odustati od vas! Nikad vas nećemo razočarati! Posljednji naslov u ovotjednoj adrenalinskoj ekstravaganci je Destruction Simulator 2012. U njemu, kao što i naslov igre nalaže, rušite stvari. Koristeći čitav niz strojeva namijenjenih demoliranju, komadate zgrade, krkate zidove i čupate WC-školjke zajedno s cjevovodom. Što je još bolje, moguće je raditi i vlastite zgrade koje ćete nakon toga razoriti u pažljivoj orgiji razmahivanja kuglama.

 

 

Destrukcija

 

 

 

Stoga ne zaboravite kako u svijetu postoji čitav niz proizvođača koji rade ekstremne simulacije poput ovih. Zahvaljujući njima, možda konačno vidimo pad masivnog multiplayera ili modernog FPS shootera. Na njihovom mjestu ponosno će stajati simulatori kućanskih strojeva, kao i prijevoznih sredstava. Na kraju, konačno ćemo imati igre koje nitko neće moći blatiti u medijima. Kakvo nasilje? U igri doslovce radimo konstruktivne stvari... konačno. Stotinama obiteljskih zdanja konačno će odzvanjati razgovori poput: Što radiš, sine? Ma niš, čistim smeće po Berlinu u 60 FPS-a.