PRIMANJE MITA

Šimiću pravomoćno dvije i pol godine zatvora u BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 20:41
  • Objavljeno 27.04.2011 u 20:16
Ognjen Šimić

Ognjen Šimić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu presudu od dvije i pol godine zatvora liječniku Ognjenu Šimiću zbog primanja mita, potvrdio je Hini u srijedu Šimićev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić

Kazao je da je u presudi federalnog vrhovnog suda u cijelosti potvrđena presuda županijskog suda u Sarajevu iz prosinca 2010. godine, koja uključuje i kaznenu mjeru zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izvršene zatvorske kazne.

'Mogu kazati da smo iznenađeni ovom presudom jer ona nije sukladna ni kaznenoj politici ni zakonima BiH', bio je Gržićev jedini komentar.

Obrana je na ročištu na vrhovnom sudu 7. travnja tražila smanjenje kazne na godinu dana s obzirom da je to standardna praksa u bosanskohercegovačkom pravosuđu u slučajevima poput Šimićevog.

Sukladno ustaljenoj sudskoj praksi, vrhovni će sud svoju presudu dostaviti županijskom sudu u Sarajevu, a on nadležnom općinskom sudu, koji će onda Šimića uputiti na izdržavanje kazne.

Odvjetnik Gržić potvrdio je da je Šimić odlučio izdržavati kaznu u BiH te da će se odazvati sudskom pozivu.

Ognjena Šimića je zbog kaznenog djela korupcije županijski sud u Rijeci 2008. godine osudio na devet godina zatvora, da bi Vrhovni sud godinu dana kasnije tu presudu preinačio osudivši pravomoćno Šimića na pet godina zatvora.

Šimiću je ta kazna izrečena nakon što je sud presudio da je taj liječnik kao predstojnik odjela za kardiokirurgiju Kliničkog centra u Rijeci u razdoblju od 2001. do 2006. godine u više navrata primio mito u iznosima od pet stotina do tri tisuće eura kako bi pacijentima osigurao brži operativni zahvat.

Šimić je služenje kazne u Hrvatskoj izbjegao koristeći dvojno državljanstvo jer uz hrvatsku ima i putovnicu BiH.

Hrvatsko je pravosuđe Bosni i Hercegovini je na temelju međudržavnog sporazuma uputilo zahtjev za priznavanje presude odnosno upućivanje Šimića na izdržavanje kazne.

Županijski sud u Sarajevu, gdje Šimić ima prijavljeno prebivalište, presudu izrečenu u Hrvatskoj u dva je navrata djelomice priznao preinačivši kaznu na dvije i pol godine zatvora a potvrdivši mjeru zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Vrhovni je sud Federacije BiH takvu presudu sarajevskog suda jednom poništio, naloživši obnovu postupka, da bi županijski sud ponovno izrekao istu takvu presudu a vrhovni je sud konačno ovog tjedna i potvrdio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi