SVE BOLJI UVJETI

Silicijska dolina - obećana zemlja za mlade obitelji s djecom

19.09.2015 u 18:34

Bionic
Reading

Uz Oman i Papuu Novu Gvineju, SAD je jedina zemlja koja jamči nula dana plaćenog rodiljnog dopusta. Ali ne i u Silicijskoj dolini, gdje se tvrtke poput Yahooa, Applea, Facebooka, Googlea, Microsofta i Netflixa natječu oko toga tko će mladim radnim snagama dati bolje uvjete za osnivanje obitelji. U Europi se pak zalažu za 'tatamajčinstvo', obvezni rodiljni dopust za tate

'Neizmjerno smo sretni, Zack i ja želimo s vama podijeliti uzbudljivu novost - trudna sam! Naše djevojčice, jednojajčane blizanke, stižu u prosincu... Budući da je moja prva trudnoća bila zdrava i jednostavna, a budući da se Yahoo nalazi u osjetljivom vremenu transformacije, planiram, kao i za rođenje sina prije tri godine, koristiti ograničeno vrijeme rodiljnog dopusta i raditi do zadnjega trena.'

Ovim je riječima 40-godišnja šefica Yahooa Marissa Mayer nedavno na Tumblr-blogu obavijestila općinstvo o svojoj odluci da poveže posao i novu obiteljsku situaciju izazvavši burne reakcije. Čak ni klimavo stanje u Yahoou zbog neizvjesnih poslova s kineskim online prodajnim divom Alibabom i problema s američkim poreznicima, zbog čega bi dioničari mogli ostati bez lavovskog profita, nije izazvalo toliko komentara kao odluka Mayer da se odmah nakon porođaja vratiti u šefovsku fotelju.
Ako bude li sve isto kao u vrijeme rođenja prvoga djeteta, mikro rodiljni dopust trajat će joj četrnaest dana, a uz svoj direktorski ured opet će urediti dječju sobu da bebe i dadilje drži na oku.

Dobar uzor ili loš primjer? Neki njezinu štrebersku nezamjenjivost pod svaku cijenu i dovođenje novorođene djece u radni prostor kritiziraju kao 'glupost' (Daily Beast), a neki kao 'bezočnu promociju kulture 24-satnog robovanja poslu koja šteti ženama' (The New York Times). U svakom slučaju, šefica internetskog diva nema namjeru poštovati pravila svoje tvrtke koja je sama nametnula 2013. uvodeći 16 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta za majke i osam za očeve, plus 500 dolara jednokratne rodiljne naknade. 'Time želimo doprinijeti sreći i blagostanju tvrtke i obitelji njezinih zaposlenika',  obrazložili su u Yahoou odluku.

Ali Yahoo nije usamljen u iznenadnom dijeljenju beneficija, u zemlji koja je – prema studiji UN-a – uz Oman i Papuu Novu Gvineju jedina koja daje nula dana plaćenog rodiljnog dopusta, da se i ne spominje dopust očevima. U prvoj ekonomiji svijeta mlada majka ima pravo na 12 tjedana samo u tvrtkama s više od 50 zaposlenih, ali uglavnom neplaćenog, dok šest tjedana plaćenog rodiljnog imaju samo državne službenice na federalnoj razini, ali tek od ove godine. Sve je ostalo stvar pregovora poslodavaca i zaposlenika odnosno njihovih sindikata.

U Silicijskoj dolini sada tome staju na kraj. Slično kao Yahoo, Google je omogućio mladim majkama 18 tjedana, a očevima 12 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta, plus jednokratnih 500 dolara ekstra. Twitter rodiljama nudi 20 tjedana plaćenog dopusta, a očevima 10. Microsoft od ovoga studenog uvodi 12 tjedana plaćenog dopusta, a majkama pruža mogućnost ostanka uz bebu još osam tjedana. Apple omogućuje mladim mamama 14 tjedana ostanka uz dijete uz punu plaću. Facebook i njegova fotostranica Instagram šalje kako majke tako i očeve na četveromjesečni plaćeni dopust plus 4.000 dolara gotovine za bebu. Budući da je supruga Marka Zuckerberga Priscilla Chan trudna, ne zna se hoće li i Zuckerbergovi iskoristiti tu pogodnost.

Od ljetos IT-tvrtka Netflix mladim roditeljima daje mogućnost ostanka uz dijete tijekom njegove prve godine života, skraćeno radno vrijeme ili povratak na posao uz povremeno uzimanje odmora kada im to najviše odgovara. Pogodnost vrijedi za svakog od 2.000 zaposlenika, bez obzira na hijerarhiju i koliko dugo radi za kompaniju. 'Ne želimo da se naši zaposlenici brinu zbog posla i novca kada osnivaju obitelj. Time želimo poticati na korporativnu kulturu slobode i odgovornost', objašnjava na blogu tvrtke menadžerica Netflixa Rawni Cranz.

U IT-kompanijama očito je riječ o ozbiljnom trendu za koji neki misle da će imati dugoročan utjecaj na cjelokupno američko gospodarstvo pa je i banka Goldman Sachs s Wall Streeta udvostručila rodiljni odmor za očeve na četiri tjedna. U ovogodišnjem obraćanju naciji i Barack Obama ustvrdio je kako žene imaju pravo na plaćeni rodiljni dopust i obećao porezne olakšica za mlade obitelji s djecom ocijenivši to 'dobrom investicijom koju si Amerikanci mogu dopustiti'. A da su troškovi brige o malim bebama za prosječan američki džep postali teško podnošljivi, dokazuju cijene jaslica i dječjih vrtića: u New Yorku godišnje iznose 14.939 dolara, u Kaliforniji 12.068, u Massachusettsu 16.430 dolara...

Dakako, koncerni iz Silicijske doline nisu darežljivi iz pukog altruizma. U potrazi za novom talentiranom radnom snagom, mahom mladim ljudima, ne prolaze više samo visoke plaće nego i uvjeti rada koji će im omogućiti da pomire posao i privatni život. Javnost je uzbudila i nedavna odluka Applea i Facebooka da svojim zaposlenicama omoguće odloženo majčinstvo financiranjem zamrzavanja njihovih jajašaca, a neke od silicijskih divova organiziraju i vrtiće za djecu zaposlenika. Nova e-konomija, kao rezultat tranzicije od proizvodne na uslužnu ekonomiju, tako otkriva fleksibilno radno vrijeme i prava koja su u Europi već davno zajamčena. U Europi pak njemačka osiguravajuća firma ERGO organizira menadžerske seminare na temu 'obiteljski svjesno rukovodstvo'.

U nas je ljetos grupa stručnjaka predložila zakon po kojem bi rodilje tijekom cijele godine dopusta dobivale naknadu u visini njihove plaće, a ne kao do sada pola godine plus najviše do 2.660 kuna za ostatak dopusta. 'Ako dajemo poticaje mljekarima i proizvođačima žita, nelogično je da to ne činimo za revitalizaciju stanovništva', kaže demograf Stjepan Šterc. Dok su u odnosu na Amerikanke Hrvatice u prednosti u formalnim pravima, u stvarnom životu će od poslodavca dobiti savjet da podvežu jajnike i odgovarati na pitanje kada planiraju trudnoću, a buduće majke su sigurne da će zadržati radno mjesto samo ako se uhljebe u javno poduzeće ili kakvo ministarstvo.

U Njemačkoj oba roditelja imaju zakonsko pravo na do tri godine roditeljskog dopusta, a idu korak dalje, tražeći za očeve obvezni rodiljni dopust kao za majke. Ako su muškarci nekada imali obvezni vojni rok, zašto ga ne bi imali za podizanje djeteta? - pitaju zagovornici tog prijedloga. Za ovu ideju Danci su čak skovali poseban izraz 'faedrebarsel', što bi se moglo prevesti kao 'tatamajčinstvo'. U borbi za rodnu ravnopravnost švedska je vlada odlučila od sljedeće godine za očeve uvesti, uz dosadašnja dva, još jedan mjesec obveznog dopusta, koji ne mogu prenositi na majke, a za to će vrijeme primati, kao i do sada, 80 posto plaće, u prosjeku 4.000 eura. Prema podacima Economista, 90 posto švedskih otaca doista koristi tu pogodnost, bez obzira na prekid karijere...

Ali uz sve pogodnosti, stara Europa nezaustavljivo stari. Na popisu 50 zemalja s najnižim natalitetom, čak je 39 europskih. Njemačka je nakon Hong Konga druga u svijetu po najnižem broju novorođene djece (prosjek 1,38), Hrvatska na 17. mjestu, Švedska na 30. Ali u tom klubu neslavnih rekorda, nema SAD-a. U njih se još uvijek rađa više djece, nego u ekonomski najmoćnijim europskim zemljama kakva je Njemačka, bez obzira na to što je stopa zaposlenosti Amerikanki viša nego u Njemica.

I dok Marissa Mayer obećava raditi punim pogonom po principu iz ureda u rađaonicu, iz rađaonice na posao, neki se njezini europski muški kolege na top pozicijama žele malo više posvetiti djeci. Jedan od šefova njemačke moćne Commerzbanke, Gerd Goebel odlučio se na skraćeno radno vrijeme kako bi mogao biti uz novorođenu kćer. Napuštajući važnu poziciju u Europskoj središnjoj banci, Joerg Asmussen kao razlog svoje odluke naveo je obitelj i dvoje male djece. Obiteljski razlozi također su kumovali odluci jednog od najutjecajnijih suradnika kancelarke Angele Merkel Rolanda Pofalle da privremeno odloži karijeru.

To su ipak prve laste, ali zagovornici ovoga trenda kažu: 'Natjerajte muškarce na roditeljski dopust. To će svijet učiniti boljim mjestom.'