U IŠČEKIVANJU -57

Sibirce strah izaći ispod pokrivača; 45 mrtvih

20.12.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Rusija se u četvrtak sprema na novi pad temperatura dok val hladnoće od 14. prosinca vlada zemljom, pri čemu je smrtno stradalo 45 osoba. U republici Komis na sjeveru zabilježena su -33 stupnja, na Uralu -38 a u području Krasnojarska u istočnom Sibiru -48 stupnjeva

Hladnoća koja je zahvatila čitav ruski teritorij 's temperaturama nižim za 10 do 15 stupnjeva od normale' trajat će najmanje sljedeća tri dana, upozorio je ruski meteorološki centar.

U Jakutiji, na sjeveroistoku Sibira, gdje je nastava u više škola otkazana ovoga tjedna zbog hladnoće, temperatura će pasti na -57 stupnjeva Celzijusa.

'Čak i stanovnici Sibira naviknuti na hladnoću žale se na vrijeme i kažu da ih je strah izaći ispod pokrivača', javlja ruska televizijska postaja NTV.

U četvrtak se očekuje i ledeni vjetar te snažne snježne padaline u Sjevernoj Osetiji, Kabardino-Balariji, Ingušetiji, Čečeniji i u Dagestanu, gdje je klima obično blaga.

Zbog vala hladnoće, potrošnja energije dosegla je u srijedu 'rekordnu razinu od 156.336 MW', objavila je tvrtka koja opskrbljuje električnom energijom Rusiju.

Ministarstvo za hitna stanja je objavilo kako zbog hladnoće dolazi do brojnih prekida opskrbe strujom, vodom i grijanjem diljem Rusije.